0:00

Dăruind vei dobândi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• ediția a XI-a, sat Filioara – Neamț

A XI-a ediție a taberei de creație ”Dăruind vei dobândi, organizată la Biserica „Sfinților Apostoli Petru și Pavel” din Filioara, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, a reunit copii din Iași, Focșani, Târgu Neamț, Vânători, Filioara, Văratic, Agapia. ”Noi eram pregătiți pentru 40-50 de copii, dar anul acesta au venit de trei ori mai mulți. Anul acesta s-au adunat între 100-120 de copii zilnic. Aceștia au desfășurat activități diverse pentru formare de deprinderi, aptitudini, au învățat și cântat cântece religioase, au dansat jocuri populare românești. S-au organizat patru ateliere de lucru: sculptură, pictură pe sticlă, împletituri și concurs de toacă, cu cântece. Copii au fost foarte bucuroșii, au intrat în comuniune unii cu alții, s-au format noi prietenii, au fost reînnodate cele vechi”, spune Preotul Dumitru Irina, paroh la Biserica „Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel” din Filioara, organizator şi gazdă a taberei de creaţie ”Dăruind vei dobândi”.

Organizatorii de la Asociaţia Studenţilor Creştin-Ortodocşi Români (ASCOR), care vin aici an de an, anul acesta au fost parcă mai entuziaști și au organizat fel de fel de programe, care i-au atras și bucurat pe copii. Cei 6 studenţi la medicină prezenți anul acesta au vizitat peste 186 de case şi au consultat 267 de persoane, cele mai multe dintre ele singure şi bolnave. Aria de cuprindere a fost mare: satele Agapia, Vânători, Ghindăoani, dar au fost şi câteva cazuri din Târgu Neamţ. ”Noi ne-am atins scopul, deoarece traiul în credința creștină-ortodoxă, portul românesc, sacralizarea vieții s-au făcut simțite în toate activitățile desfășurate de noi. Sperăm ca toți copii să aibă o amintire plăcută și să ne viziteze și în anii următori”, a adăugat preotul Dumitru Irina.

La sfârșitul taberei, lucrările copiilor au fost premiate cu cadouri și diplome. Între 5 și 8 august, studenții ASCOR, împreună cu o serie de tineri, beneficiază de o excursie la mănăstirile nemțene, realizată cu sprijinul Consiliului Județean și al parohiei Sf. „Apostoli Petru și Pavel” din Filioara. Vor vizita mănăstirile Neamț, Ceahlău, Sihăstrie, vor participa și la Sfânta Liturghie, oficiată de Înalt Preasfințitul Mitropolit Teofan. ”Mulțumim Consiliului Județean pentru ajutorul acordat în organizarea acestei taberei. Pace și bucurie!”, a încheiat preotul Dumitru Irina.

 ”Am trăit real sintagma «Dăruind vei dobândi»”

• interviu cu Ioana Neagu și Iulia Popescu, membre ASCOR, studente la Facultatea de Medicină

– Ce v-a plăcut anul acesta în tabăra de creație?

– Noi am făcut parte din grupul sanitarilor, fiind studente în anul 5 și anul 3 la medicină. Cel mai mult ne-a plăcut munca pe care am depus-o pe teren. Am mers prin Ghindăoani, Vânători, Agapia, Văratic, Târgu Neamț, am mers din casă în casă, pe la bătrâni. Am discutat cu ei, le-am luat tensiunea, i-am întrebat despre starea de sănătate, le-am luat pulsul. În măsura în care am fost noi capabili, am încercat să-i ajutăm. Le-am oferit sfaturi despre cum să-și păstreze starea de sănătate.

– Recomandările voastre au făcut referire și la credința în Dumnezeu? Ați transmis ideea că o starea de sănătate bună este în strânsă legătură cu credința în Hristos?

– Am cunoscut o bătrânică, avea 93 de ani. Era lucidă, lucru rar întâlnit în ziua de astăzi la tineri, dar mai ales la cei bătrâni. Aceasta ne-a învățat că, fără credință în Dumnezeu, nu ar fi ajuns la această vârstă având o stare de sănătate bună. A avut multe greutăți în viață, dar pe toate le-a depășit având credință. Celor mai slabi în credință am încercat să le insuflăm iubirea față de Dumnezeu. În ce mă privește, nu mă consider o mare credincioasă, dar, atunci când făceam recomandări suferinzilor, că, fără iubirea lui Hristos, nu se pot vindeca, simțeam că îmi sporește și mie credința. Încercând să-i întăresc pe ei în credință, de fapt mă întăream și pe mine! Acest lucru mi s-a părut formidabil. Am trăit real sintagma «Dăruind vei dobândi».

Bucuria de a dărui

• interviu cu Florin Flavian Croitoru, coordonator Omnia-Fides la ASCOR Iași, student anul II Master Matematică

– De ce ați ales ca o săptămână din timpul vostru de vacanță să veniți să ajutați alți copii, oameni?

În primul rând, bucuria de a dărui. Tabăra de creație se organizează de 11 ani. Eu, când am preluat sarcina organizării taberei, din partea ASCOR, în urmă cu 4 ani, nu știam despre ce este vorba. Am început mai stângaci. Am învățat, ajutați de părintele Dumitru Irina, de studentul la Teologie, Andrei Irina, să discutăm cu copiii, să aflăm ce-i supără, ce-i bucură, ce le-ar plăcea să facă. Noi ne-am dorit foarte mult să facem ceva pentru copiii și oamenii de aici, din sat, dar și din localitățile vecine. De asemenea, dorim să-l ajutăm pe preotul Irina în activitatea sa misionară pe care o desfășoară aici, de a forma oameni adevărați pentru societate. Am întâlnit copii din Iași, veniți în Filioara, la bunici, și care au venit în tabără. Sperăm să păstrăm cu ei legătura și în Iași și să ne întâlnim cu diverse ocazii.

– Care a fost programul taberei?

Începeam la ora 9 dimineața. La ora 13, luam masa împreună cu toți copii. După masă, în fiecare zi, am avut câte un invitat: dr. Mihaela Antohi din Târgu Neamț, Nicoleta Armanu – profesor de engleză la Facultatea de Informatică Iași, Ioana Cojocaru – profesor psihopedagog. Prof. Nicoleta Armanu a discutat despre modele, pe cine urmăm ca să devenim Oameni. Ideea centrală transmisă de dna. profesor Armanu a fost că, indiferent de ce meserie alegem să practicăm, ne putem sfinți în lume.

Dna. doctor Mihaela Antohi a vorbit despre alimentația sănătoasă, a transmis copiilor cât de important este să consumăm legume și fructe, a vorbit despre faptul că multe alimente din comerț conțin E-uri dăunătoare sănătății. Iar aceste alimente – preponderent dulciurile, sucurile – sunt preferatele copiilor. Le-a recomandat un Decalog al sănătății. „În locul unui pahar de suc să alegem un fruct” – i-a sfătuit dna doctor.

Un alt invitat a fost Părintele Petre Nicodim, secretar mitropolitan, Îndrumător al Taberelor ASCOR și ATOR. Părintele le-a vorbit copiilor despre importanța curajului hristic în viața noastră, despre importanța trăirii unei vieți curate. Le-a vorbit și despre căsătorie, spovedanie și împărtășanie. Ne-a îndemnat să fim veseli, tineri, vioi, spontani. Părintele a accentuat să fim entuziaști atunci când realizăm ceva.

În fiecare zi copiii au participat la ateliere de sculptură, muzică, pictură, împletire, coordonați de către tinerii ASCOR. Pe la ora 16, se citea un acatist în Sfânta Biserică din sat, la care participam toți. În fiecare seară am văzut câte un film: „Dă mai departe”, „Binecuvântați din închisoare”, „Patch Adams”. Copiii au fost sfătuiți să facă o faptă bună, oricât de mică. Chiar și un zâmbet. A doua zi, copiii ne spuneau cum au reușit să aplice ceea ce-i învățam. A trebuit să fim foarte responsabili cu ceea ce spuneam, deoarece copiii s-au dovedit receptivi la sugestiile noastre și le puneau foarte repede în practică.

Unul dintre jocurile favorite s-a numit „Îngerașul”. Numele noastre au fost scrise pe bilețele, amestecate și apoi fiecare a tras câte un bilet. Pe toată perioada taberei, aveai sarcina să-l ajuți pe cel căruia i-ai extras numele. Să-i faci diferite bucurii, să-l ajuți la realizarea sarcinilor, să-l alini dacă este trist etc. Toți copii participanți la tabără s-au spovedit Duminică și s-au Împărtășit.

Dăruind vei dobândi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Dăruind vei dobândi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Dăruind vei dobândi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentLa permise sunt nereguli, dar nu abateri grave
Articolul următorPreţul apei învrăjbeşte politicienii

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.