0:00

Curtea de Conturi, de trei ori la Primăria Roman, ZCH NEWS - sursa ta de informații

De două ori în decembrie și o dată în acest an a fost prezentă câte o delegație de la Curtea de Conturi în vizită la Primăria Roman, pentru a realiza un audit financiar și alte două pe performanță. În urma verificărilor, statul trebuie să recupereze peste 14.000 de lei, însemnând probleme la reabilitarea fostului bloc cu bulină și la un contract pentru auditul general.

Prea multe proiecte făcute în avans

O informare privind controalele Curții de Conturi a fost prezentată inclusiv consilierilor locali. Conform acestei note, Camera de Conturi Neamț a efectuat controale în perioadele 4 noiembrie-10 decembrie 2013, 18 noiembrie-13 decembrie 2013 și 14 ianuarie-6 februarie 2014. Primul control a vizat un audit financiar, verificându-se modul de utilizare a alocațiilor bugetare.

“S-a constatat că nu în toate cazurile, cheltuielile cu serviciile de proiectare SF-uri și PT-uri au avut ca finalizare în obiective. Este cazul studiului Piste pentru bicicliști, dosar depus la MDRT în vederea obținerii de fonduri nerambursabile – linie de finanțare înghețată în acest moment, și proiecte care au fost puse în aplicare cu întârziere datorită fondurilor bugetare insuficiente: Proiect înlocuire centrale termice în școli, reabilitare Ștrand și modernizare Artera Roman Est, proiecte care sunt acum puse în practică”, se arată în nota de informare.

De altfel, în decembrie, edilul declara că e important să aibă astfel de studii făcute în avans, astfel încât atunci când se deschid linii de finanțare, unde se aplică principiul “primul venit, primul servit” să aibă toate documentațiile gata. Acesta făcea referire la acel moment la Pista de bicicliști și proiectul de reabilitare a CNRV, unde se așteaptă deblocarea de la Ministerul Educației a 7 miliarde de lei vechi pentru consolidarea corpului B.

“Gaură” de 14.080 lei

Curtea de Conturi a constatat un prejudiciu de 14.080 lei, ce urmează a fi recuperat, conform autorităților. Este vorba de lucrarea de consolidare a blocului cu bulină. Experții au constatat că au fost executate lucrări pe 25,1 mp nejustificate și că nu au fost montate avertizoare de incendiu, executantul lucrării fiind Romconstruct Bacău. Prejudiciul în acest caz este de 9.120 de lei. Acestei sume i se mai adaugă încă 4.960 de lei, însemnând o eroare la facturarea unui contract privind auditul energetic, în sensul că valoarea era de 60.479 de lei și s-a facturat 64.479 lei. Este vorba de contractul semnat de Primăria Roman cu Air Control Sistem București prin care s-a realizat auditul energetic pentru 15 blocuri care așteaptă acum finanțare de la Guvern pentru a fi reabilitate termic.

Primarul Laurențiu Leoreanu spune că a luat măsurile de recuperare a prejudiciilor: “În primul caz s-au diminuat obligațiile de plată cu suma constatată, la data controlului nefiind efectuată plata în totalitate. În al doilea caz, s-a înaintat o notificare pentru recuperarea sumei”.

“Prea multe” spații verzi

Auditul performanței asupra modului de utilizare a banilor pentru realizarea de spații verzi a scos la iveală câteva nereguli. Mai exact, s-a avut în vedere realizarea de spații verzi, cu bani de la AFM, pe suprafața dintre Anton Pann și bd. Republicii și realizarea celor 29 de părculețe din centrul municipiului și cartiere.

“S-a constatat că valoarea contractelor de achiziții încheiate în urma licitațiilor publice au fost mai mari decât contractele de finanțare încheiate cu AFM, ca urmare a unor lucrări suplimentare. Organul de control a considerat că aceste diferențe sunt cheltuieli neeligibile. Primarul a luat măsuri de remedieri a deficiențelor constatate, procedând la diminuarea obligațiilor de plată către SC Bogardens Roman și Garden Center SRL București, plata nefiind efectuată în totalitate la data controlului”, se mai arată în nota de informare.

Reprezentanții Primăriei au explicat faptul că, deși în contractul semnat cu AFM, se permitea încheierea de acte adiționale, Curtea de Conturi nu a fost de acord cu această practică.

Curtea de Conturi a mai găsit câteva nereguli la Direcția de Taxe și Impozite din 2010, probleme care din 2012 au fost rezolvate, și au atras atenția asupra faptului că nu au fost aplicate în totalitate măsurile de executare silită în vederea încasărilor la termen a veniturilor din concesiuni și închirieri. De altfel, echipele de control au adus și laude administrației locale pentru implicarea în crearea de noi spații verzi și faptul că s-a respectat obiectivul strategiei de dezvoltare a municipiului.

Claudia MATEI

Articolul precedentȘahul – sportul care poate „vindeca” elevii de calculator și televizor
Articolul următorPrimăria Târgu-Neamț: 5 milioane de euro datorii