0:00

Șahul – sportul care poate „vindeca” elevii de calculator și televizor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Decizia Ministerului Educației de a introduce „sportul minții” ca materie opțională pentru elevii din clasele primare, începând din următorul an școlar, este văzută cu ochi buni în Neamț. Disciplina se numește „Educație prin șah” și cei care vor alege acest opțional vor învăța regulile șahului și strategii de joc pe durata unui an școlar sau pe durata a doi ani școlari. Ministrul Remus Pricopie a aprobat deja programele școlare pentru materia „Educație prin șah”, anul I și anul al II-lea de studiu. Cei care „predau” copiilor tainele șahului spun că ideea este una cu multiple avantaje. Iar una din cele mai vizibile este „vindecarea” de calculator și televizor.

„Șahul este cel mai complex joc din toată lumea. După primele mutări, mai există aproximativ 10.000 de mutări posibile. Avantajele le-au văzut cel mai bine țările care au în școli șahul, cum sunt țările scandinave. Șahul le dezvoltă copiilor creativitate, imaginația și răbdarea. Cel mai bine se vede la copiii care folosesc mai mult calculatorul și televizorul. Dacă înainte erau nerăbdători, se poate vedea, în timp, că au o răbdare mai mare, sunt mai atenți. Este o adevărată terapie. Îi disciplinează”, a spus Ionel Pâslariu, profesor la Palatul Copiilor Piatra Neamț.

„Elevii vor avea ocazia să se familiarizeze cu tabla de șah, cu regulile de joc și să decodifice semnificația semnelor convenționale utilizate în partida de șah. Exercițiile de interpretare, observația, simularea unor situații de joc, calculul unor variante de joc sunt etape pe care elevii le vor parcurge în cei doi ani de studiu”, informează Ministerul Educației.

În multe unități școlare din Neamț șahul este practicat în special iarna, când în lipsa unei săli de sport, clasa se transformă în „club de șah”.

„În unele școli, pe timpul iernii, acolo unde nu există o sală de sport acoperită sau nu sunt condiții minime pentru efectuarea orei, profesorii au luat decizia de a face șah. Bineînțeles că este o idee foarte bună introducerea acestui opțional. De altfel, Ministerul Educației discută de mai mulți ani despre această măsură. Depinde de priceperea profesorilor și de voința elevilor”, a spus prof. Magda Melinte, inspector de specialitate din cadrul IȘJ Neamț.

De altfel, opționalul poate fi predat de orice profesor care cunoaște regulile jocului, indiferent că este vorba despre un profesor de matematică sau unul de desen. Ceea ce este mai important o reprezintă exprimarea dorinței elevilor de a avea un asemenea opțional la clasă. Profesorul Pâslariu spune că predă șahul copiilor începând de la vârste de 4 ani, sportul fiind accesibil tuturor categoriilor de vârstă. Programele școlare au fost realizate în urma consultărilor cu specialiștii din cadrul Federației Române de Șah. Ideea opționalei de șah a venit centrului de șah juniori din Iași, în același oraș existând o școală pilot care a implementat aceste ore. Elevii care vor alege acest opțional vor studia „Educație prin șah” timp de 1 oră pe săptămână.

Marian TEODOROF

!Șahul – sportul care poate „vindeca” elevii de calculator și televizor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Bogdan Sava, loc fruntaş la Cupa Sfinxului Iași

În perioada 27-30 martie, romașcanul Bogdan Sava a participat la a treia ediţie a Cupei Sfinxul la șah, desfășurată la Iași și organizată de Clubul Sportiv Sfinxul, cu sprijinul Asociaţiei Judeţene de Şah, concurs omologat de Federaţia Internaţională de Şah. La competiție au participat 64 de sportivi legitimaţi la cluburi din toată ţara, precum şi din Republica Moldova şi Israel de la copii de 7 ani pînă la veterani de 70 de ani. În urma celor 7 partide disputate, Bogdan Sava s-a clasat pe locurile 2-4, cu 5,5 puncte (4 victorii, 3 remize), fiind şi singurul care a obţinut victorie la primul clasat, George Stoleriu (12 ani, 6 victorii, o înfrîngere). La egalitate de puncte cu romașcanul a fost Emanuel Chifor (maestru ieşean legitimat la Politehnica Iaşi) şi Daniel Scripcaru (16 ani, din PIatra Neamţ, candidat de maestru, Politehnica Iaşi).

“Am avut două partide foarte grele, cu jucătorii clasaţi pe locurile 1 şi 2-4. Am câştigat abia în ultimele secunde partida cu copilul de 12 ani, care de altfel a câştigat concursul. Concursul a fost bine organizat de Clubul Sfinxul, punînd la dispoziţia participanţilor şahuri şi ceasuri. Lupta a fost foarte aprigă la primele mese, partida care a decis cîştigătorul concursului durând 4 ore. Sunt mulţumit de forţa joc, dar dezamăgit acum că am acceptat două remize prea repede”, a declarat șahistul romașcan. (C. MATEI)

Articolul precedentIon Creangă, într-o fotografie inedită
Articolul următorCurtea de Conturi, de trei ori la Primăria Roman