0:00

Cupa Prichindelul – baza selecției viitorilor fotbalişti, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa Prichindelul la minifotbal, organizată de FC Ceahlăul, aflată la cea de a 7-a ediție, a fost considerată o reușită de participanţi și mai ales de părinții micilor fotbaliști, care i-au însoțit pe copii la Stadionul Municipal Ceahlăul, duminică 9 iunie. Toader Șteț, șeful centrului de copii și juniori din clubul pietrean, a făcut un adevărat tur de forță, activitatea acestuia împărțindu-se între FRF și FC Ceahlăul Piatra Neamț, acolo unde supraveghează bunul mers al celor care într-o bună zi vor lua locul fotbaliștilor din Liga I.

Selecția nu are vacanță

Toader Ștet este șeful Centrului de Copii și Juniori al FC Ceahlăul de ani buni, iar activitatea sa în acest compartiment al fotbalului l-a adus în atenția Federației Române de Fotbal. Șteț este unul dintre cei 14 referenți zonali, care urmăresc activitatea la nivelul copiilor și juniorilor, al căror viitor se poate finaliza cu o convocare într-unul din loturile naționale. Pentru a depista și încuraja talentele din această zonă a țării una dintre atribuțiile sale este să țină legătura cu antrenorii cluburilor din județele Suceava, Neamț și Bacău pentru descoperirea de talente capabile să facă pasul spre unul din loturile naționale. „Merg la diferite meciuri, în diferite eșaloane şi văd ce jucători mai ies în evidență. Selecția este mereu deschisă, fiindcă unii copii pot crește în perioade diferite, aşa că oricînd pot fi interesanți. Munca de selecție este una care practic nu are vacanță. Suntem în permanentă mișcare, iar talentele apar tocmai datorită faptului că fotbalul încă atrage tineretul pe stadioane. De bine, de rău, mai găsim investitori în fotbal“, a declarat Toader Șteț. Ca om ce asigură baza piramidei pentru selecția tinerilor fotbaliști, Toader Șteț are menirea de a raporta antrenorilor loturilor nationale, de la Under 14 la Under 19, dacă apar jucători ce pot fi selecționați în loturile naționale. Tehnicianul băcăuan, “naturalizat” în Piatra Neamț, se ocupă de urmărirea modului în care se implementează proiectele FRF la nivelul copiilor și juniorilor. „Este o strategie pe care trebuie să o respectăm, dar în ţară sînt probleme mari. Lipsa banilor duce la antrenamente mai puține pentru unele cluburi. Dacă la Piatra Neamț echipele pot efectua șase antrenamente săptămânal, sunt locuri în care sunt două antrenamente pe săptămînă și un joc oficial. Copiii talentați sunt și la astfel de cluburi, dar sunt slab pregătiți și atunci se pierd și e mare păcat“, a mai spus Șteț.

Experiența își spune cuvântul

Antrenorul Toader Șteț se ocupă de activitatea de referent de mai mulți ani, iar în urma unor analize făcute de oficialii din fotbalul românesc, se numără printre puținii care au rămas să colaboreze în continuare cu federația. În acest an, tehnicianul Toader Șteț are în grijă formarea unei selecționate care să joace la turneul final al Cupei Regiunilor, întrecere rezervată copiilor născuţi în 1999, din care se vor alege componenții lotului Under 14 al României în vară. „Am început traseul în Cupa Regiunilor din Neamț. Selecționata județului a înfruntat Suceava, iar cei mai buni din cele două selecționate vor juca într-un meci cu una similară Bacău-Vrancea. Apoi, cei mai buni 20 vor forma «Moldova 1» care va disputa un meci cu o selecționată a județelor Botoșani, Iași, Vaslui, iar din acel meci vor forma un alt lot de 20 pentru un duel cu selecționata Ardealului. La turneul final vom merge cu o echipă Moldova-Ardeal, care se va bate cu București, Muntenia-Dobrogea și Oltenia-Banat“, a mărturisit Toader Ștet.

Cel mai frumos turneu din ţară

În acest context, Cupa Prichindelul la minifotbal, competiţie desfășurată duminică pe Stadionul Municipal Ceahlăul este considerată o competiţie cu “ștaif”, unde copiii se confruntă pentru prima oară cu rigorile unui turneu. Cel mai puternic și mai bine pregătit rezistă, joacă și câștigă. “Ca de fiecare dată, organizatorii au fost la înălţime, meritând din partea tuturor nota zece plus. Este după părerea noastră cel mai frumos turneu organizat la noi în ţară, care nu urmăreşte decât un singur scop: bucuria copiilor participanţi”, spune Danilette Iorga, preşedintele CSM Focşani. “Venim la Piatra Neamț să jucăm și să ne bucurăm de faptul că avem baze sportive capabile să găzduiască turnee de copii. Suntem bucuroși că organizatorii nu ne-au uitat”, a declarat și Giani Căpușă, fostul component al SC Bacău, actualmente antrenor de copii. Organizatorii au oferit câștigătorilor premii, câte un hamburger la masa de prânz, precum și câte o minge pentru fiecare fotbalist, esențială pentru a duce plăcerea jocului mai departe. “Ca în fiecare an, facem din această întrecere nu un scop în sine, ci o sărbătoare a fotbalului juvenil. Nu rezultatele sunt cele mai importante, ci participarea copiilor la acest eveniment. Până la urmă, este un eveniment dedicat «Zilei copilului». Vrem să vedem potenţialul micilor fotbalişti din curtea noastră, dar şi talentele din zonele învecinate”, a adăugat Toader Şteţ. Alături de micii fotbaliști, legendele vii ale pietrenilor, Costel Enache, Ovidiu Marc, sau Vasile Niţă, Constantin Pancu, Florin Anton, Valentin Avădanei, Codruţ Domşa, toți aflați acum la vârsta antrenoratului, au părut… preț de câteva ore, prichindei.

Cupa Prichindelul – baza selecției viitorilor fotbalişti, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa Prichindelul – baza selecției viitorilor fotbalişti, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa Prichindelul – baza selecției viitorilor fotbalişti, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cristi SOROCEANU

FOTO: Gelu CRĂCANĂ

Articolul precedentFoștii primari și… preocupările lor actuale (III)
Articolul următorCombaterea cerşetoriei, acţiune imposibilă?

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.