scorsezeCunoscut în Capitală drept “paznicul” metroului şi, mai ales, drept unul dintre apropiaţii Ancăi Boagiu, patronul Scorseze Security, Lucian Nicolae Mursez, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Neamţ, împreună cu contabila sa şi cu alte 7 persoane implicate într-o afacere “serioasă” de evaziune fiscală. Mursez, Gabriela Gherbali, dar şi câţiva “întreprinzători” rurali din Neamţ au fost arestaţi, în luna decembrie 2014, la tribunal, aceeaşi instanţă care, de acum, va judeca procesul. Procurorii au stabilit că prin trei firme fantomă, administrate de nemţeni, s-au facturat fictiv bunuri în valoare de 145.585.993 lei, iar prejudiciul în dauna bugetului de stat a fost estimat la 34.940.638 lei, adica zece milioane de dolari. “Reţeta” este deja consacrată şi folosită cu succes, ani de zile, de mulţi oameni de afaceri care, însă, la un moment dat, au ajuns după gratii: se vindeau, practic, între patroni documente cu regim special, folosite în tranzacţiile cu lemn, dar şi facturi şi chitanţe completate în fals, cu un singur scop – scăderea artificială a bazei impozabile.

Numai că, spre deosebire de alte cazuri, aşa zisele livrări de mărfuri către Scorseze Security International SRL au avut valori impresionante, de ordinul zecilor de milioane, în perioada 2012-2014.

Conform presei centrale, evoluţia firmei Scorseze a început în 2007, la un an după obţinerea contractului cu Metrorex, aflat în subordinea Ministerului Transporturilor. Deşi există camere de supraveghere în fiecare staţie de metrou, numai într-un an Scorseze a scos 4 milioane de euro din buzunarele Metrorex. Acestui contract, care s-a prelungit vreme de 8 ani, i s-au adăugat în timp altele. Încheiate cu Transelectrica, Primăria Sectorului 3, Imprimeria Naţională şi Societatea Naţională a Huilei. Aceeaşi firmă a păzit – culmea ironei – sediul Poliţiei Locale Sector 3, dar şi cimitirele şi crematoriile din Capitală, precum şi Romatsa, Electrocentrale SA, Societatea Naţională Radiocomunicaţii şi Administraţia lacuri parcuri Bucureşti.

Cine ar fi crezut că la un asemenea potenţial sfârşitul va veni de la nişte societăţi anonime: Cogicomconstruct Primtrans SRL, Starlet Wood SRL din Bistriţa. comuna Alexandru cel Bun, şi Domexim Team SRL dinVânători Neamţ?

După arestarea lui Mursez, avocatul Scorseze a cerut falimentul firmei la Tribunalul Bucureşti, însă a obţinut doar intrarea în insolvenţă. A urmat imediat o acţiune în apel, care este în curs de judecată. Şi aşa, soarta firmei, dar şi a patronului a ajuns în mâinile judecătorilor.

C.MIRCEA

Articolul precedentFostul şef al arestului Neamț are primul termen la proces
Articolul următorTârgul Copilăriei & Miss & Mister Junior Piatra Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.