În acest moment, este incertă vaccinarea cadrelor didactice programate după data de 28 ianuarie. Din cauza problemelor ivite în livrarea dozelor, autoritățile de la București au decis decalarea cu 10 zile a vaccinării persoanelor din domenii esențiale, unde sunt incluși și profesorii. Anunțul oficial de aseară al dr. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, nu a lămurit situația profesorilor. Mai ales în ideea redeschiderii școlilor pentru cursuri fizice, începând din 8 februarie.
Inspectorul școlar general Mihai Obreja este oarecum optimist că se vor găsi soluții locale: „Am în intenție să discut cu conducerea Direcției de Sănătate Publică Neamț o soluție pentru vaccinarea cadrelor didactice. Este posibil ca această amânare să aibă la bază exact această rațiune și să fie vaccinați prioritar profesorii. Dar, redeschiderea școlilor nu este condiționată de vaccinare, ci de indicele ratei de infectare, după cum se știe”, a declarat șeful Inspectoratului Școlar Județean Neamț.
Pe de altă parte, la nivelul DSP Neamț nu s-a luat nici o decizie în acest sens. În condițiile în care solicitările de doze se fac în funcție de programările din platforma națională online, se așteaptă precizări clare de la București în privința profesorilor. „Declarația de ieri a președintelui CNCAV a dat totul peste cap. În acest moment, nu avem informații noi”, a precizat Radu Firăstrău, șeful DSP Neamț.
În perioada de amânare vor fi vaccinate persoanele programate: cei cu boli cronice, cele de peste 65 de ani, bolnavii dializați, persoanele din centrele rezidențiale, persoanele nedeplasabile, cei fără adăpost, așa cum s-a stabilit în instrucțiunea din 21 ianuarie adoptată în cadrul strategiei naționale de vaccinare pentru a doua etapă.
C.I.