Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ se clasează pe locul al doilea în Regiunea de Nord-Est în privinţa „acţiunilor de prevenire pentru combatarea contrabandei”, potrivit unui studiu realizat de InfoCons.

Pe locul întâi se situează IPJ Iaşi (382 acţiuni preventive), urmat de IPJ Neamţ (144), IPJ Suceava (79), IPJ Botoşani (30), IPJ Vaslui (22) şi IPJ Bacău (1). Îngrijorează numărul scăzut de acţiuni preventive din Botoşani, Suceava şi Vaslui, judeţe de graniţă, adevărate porţi de intrare a ţigărilor de contrabandă din Ucraina şi Republica Moldova. Cât priveşte judeţul Bacău, fără comentarii!

La capitolul „infracţiuni de contrabandă identificate” conduce IPJ Suceava (385), urmată de IPJ Botoşani (158), IPJ Vaslui (122), IPJ Iaşi (120), IPJ Neamţ (69) şi IPJ Bacău (7). Cifrele sunt scăzute oarecum normal la Bacău şi Neamţ, care nu sunt judeţe de graniţă, iar rezultatele slabe din Iaşi şi Vaslui şi poate şi din Botoşani ar trebui să îngrijoreze Ministerul de Interne.

BOTOŞANI

De asemenea, la capitolul „dosare penale de contrabandă înregistrate”, IPJ Bacău are 7 (4 finalizate/3 în lucru), IPJ Botoşani 134 (96/92), IPJ Iaşi 225 (doar 18 finalizate!), IPJ Neamţ 67 (27/40), IPJ Suceava 98 (64/34) şi IPJ Vaslui 122 (38/84). Numărul scăzut al dosarelor finalizate de la Iaşi ar trebui să producă îngrijorare la Bucureşti!

IAŞI

Studiul a fost întocmit în cadrul Campaniei Naționale „Stop contrabandei! Ia atitudine!”. „Campania are drept scop informarea, educarea și întărirea capacității instituționale pe tema contrabandei la nivel național, în vederea creării unei stări de spirit necesare pe diversele paliere ale societății de la nivelul cel mai de jos și până la vârf”, precizează InfoCons. La nivel naţional cele mai puține acțiuni de prevenire pentru combaterea contrabandei au fost realizate de către IPJ Bacău (o acțiune), iar cele mai multe acțiuni de către IPJ Cluj (2.167). Cele mai puține dosare penale au fost înregistrate la IPJ Brașov (3), la polul opus fiind Poliția Municipiului București (320). Tabelul complet cu datele colectate:

https://zch.ro/wp-content/uploads/2017/09/politie-contrabanda-statistici.pdf

(M. CONSTANTINESCU; FOTO: InfoCons; ITPF Iaşi)

Articolul precedentFOTO Ghiozdane de la primarul Harpa
Articolul următorȘeful Poliției Rutiere nu pleacă la pensie! Situaţia similară şi la Poliţia Rurală Târgu Neamţ!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.