Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț este gazda expoziției intitulată „Culorile naturii“ a pictoriței Alina Manole. Manifestarea are loc în perioada 16-31 august 2023, în Sala Cupola. Invitată specială este fiica artistei, Maria Lavinia Manole. Prezintă criticul de artă Laura Lucia Găvan, prin intermediul unei înregistrări video, și părintele și poetul Dorin Ploscaru. Vernisajul are loc pe 16 august 2023 cu începere de la ora 12:00.
Alina Manole s-a născut la 12 decembrie 1984, în București și este absolventă a Liceului de Arte „Nicolae Tonitza“ și a Universității Naționale de Arte București, cu studii de licență și masterat la Facultate de Design. Din anul 2010 este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Biografia artistică a Alinei Manole include numeroase participări la expoziții personale și de grup.
„Alina Manole este un artist complet și complex, care creează o pictură matură, sigură, care transmite în egală măsură emoția clipei și realismul plin de naturalism. Am urmărit constant activitatea sa de creație și expozițională și observ evoluția sa constantă, căutarea de compoziții de forță, care întotdeauna transmit și emoții puternice. Vă invit să vizitați expoziția Culorile naturii și să explorați lucrări din diferite faze de creație ale artistei. Veți putea recunoaște influențe realiste și mai ales impresioniste, o atenție pentru detalii legate de forme și elemente din natură și pentru orice elemente din afară lumii naturii care par să se contopească cu naturalul din peisaj. Compoziții florale, marine și lacustre, toate aceste compoziții de forță, în culori puternic, vă așteaptă să le descoperiți armonia și să pătrundeți astfel în lumea artistei plină de liniște, introspecție, maturitate și sensibilitate. Demersul expozițional e cu atât mai interesant cu cât veți putea vedea expuse și lucrările Mariei, fiica artistei, în vârstă de 6 ani și jumătate. În lucrările ei, remarcăm evident naivitatea vârstei și o stare ingenuă de a transmite emoția, dar și o maturitate în elaborarea liniei, în utilizarea elementelor de limbaj plastic și în armonizarea culorilor“, a menționat criticul de artă Laura Lucia Găvan. (G.S.)