oncologie neamt

* „Ne doream această extindere și am așteptat câțiva ani buni”, a declarat dr. Doinița Gavrilescu Vararu, șefa secției Oncologie din SJU Neamț.

După mutările mai multor secții din Spitalul Județean de Urgenţă Neamț, a venit și rândul celor de la Secția de Oncologie să spere că vor putea să-și vadă visul cu ochii. Medicii de aici au aspirații, am putea spune mari, dar la o scurtă analiză le poți numi cu ușurință umane. Secția a primit de curând spațiul în care a funcționat Dermatologia, iar acum este momentul oportun pentru a transforma locul într-unul în care, atât pacientul, cât și medicul să simtă că se întâlnesc într-un cadru îngăduitor, comod. O normalitate care nu poate funcționa cu paturi ruginite, pereți scorojiți și mobilier vechi.

„Ne doream această extindere și am așteptat câțiva ani buni. Acum avem oportunitatea de a transorma spațiul nou într-unul în care să putem oferi servicii de calitate pacienților”, a declarat dr. Doinița Gavrilescu Vararu, șefa secției Oncologie din SJU Neamț.

„Mănușa” primită de secția Oncologie se potrivește perfect. Medicii de aici știu ce au de făcut, sunt determinați și cred că dacă realizează ceea ce și-au propus vor avea de ce să iasă în față și să spună că pacienții de aici sunt tratați mai bine.

„În primul rând vrem să aducem serviciile din Policlinică în spațiul nou. Vrem ca pacienții noștri să fie tratați într-un singur loc. Ne dorim să mai eliberăm puțin și saloanele în care ne tratăm pacienții acum. Vom reuși să reducem numărul de internări continuue și nu în ultimul rând putem crea un spațiu în care să oferim un minim de confort”, a adăugat dr. Vararu.

Năzuințele medicilor sunt îngrădite deocamdată de lipsa banilor. Pentru început au apărut câțiva oameni care au înțeles că e nevoie de ajutor, că e nevoie de un braț pentru sprijin.

„Din păcate nu e suficient. În locul nou se vor face igienizări, vrem să aducem fotolii pentru chimioterapie, dorim să modernizăm grupurile sanitare, vom muta arhiva și vom amenaja spațiile pentru personalul medical. Pentru toate acestea este nevoie ca oamenii să înțeleagă ceea ce ne dorim să facem aici și să ne sprijine”, a spus Radu Nastasă, psiholog clinician la Secția Oncologie a SJU Neamţ.

Pentru aceste eforturi este nevoie mai mult decât de grijă și afectivitate. De aceea, în 7 decembrie, la Central Plaza Hotel, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț împreună cu Clubul „Rotaract” Piatra Neamț vor organiza un bal de caritate. Beneficiar nu este Secția de Oncologie, ci sunt oamenii din tot județul Neamț care ajung aici și oamenii care au grijă de ei. Participarea la balul de caritate se face doar pe bază de invitații.

Marian TEODOROF