0:00

 Culiţă Tărâță: “Nu vom duce gunoiul din Neamț în alte județe”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Nu vom duce gunoiul din Neamț în alte județe” – este promisiunea și, totodată, amenințarea făcută de președintele Consiliului Județean, Culiță Tărâță vizavi de stadiul lucrărilor pe proiectul european de management al deșeurilor, respectiv criza spațiilor pentru depunerea gunoiului. Președintele CJ s-a ținut de promisiunea ca, în fiecare final de săptămână, să se întâlnească și să dezbată cu factorii de decizie starea lucrărilor la depozitul de deșeuri de la Girov și la cele trei stații de transfer. Comandamentul s-a întâlnit, astfel, la Roman, pe terenul Cordunului – unde se construiește stația de sortare și transfer, dar a cărei termen de finalizare s-a amânat din această iarnă pentru luna februarie a anului viitor. Timp de mai bine de o oră și jumătate, constructorii, proiectantul și conducerea CJ au purtat discuții pe ce s-a făcut și ceea ce se va face în această săptămână, astfel încât o monitorizare atentă să ducă și la respectarea graficelor. Discuțiile s-au purtat transparent, dar au scos la iveală și problemele pe care firmele asociate le au între ele.

Soluții, pentru ca prețul să nu crească

Dacă problemele din bucătăria internă se vor rezolva, cea mai mare problemă pentru nemțeni este ca, din martie anul viitor, să aibă asigurate spațiile de depozitare a deșeurilor. Lucrările sunt întârziate din motive mai mult sau mai puțin obiective. Trebuie să recuperăm timpii pierduți, deoarece la finele lui martie trebuie să încheiem proiectul. În fiecare sâmbătă ne vom întâlni aici, după care vom merge la toate punctele de lucru din proiect. Cel mai bine merge la Girov, acolo unde Victor Construct are realizate lucrările în proporție de 90%. Și la Târgu Neamț merg lucrurile bine, însă lucrarea de la Roman este întârziată și pentru că este mai complexă. Moldocor – care este lider de asociere – s-a angajat, ca-n timp record, să termine lucrările. Am purtat discuții cu direcția tehnică, cu primarii de Roman și Târg și le-am spus clar că eu nu vreau să car gunoiul în altă parte. O să găsim toate soluțiile pentru a nu exista acest risc, a declarat președintele Consiliului Județean, Culiță Tărâță.

Pentru problema  legată de supraîncărcarea depozitului temporar de la Roman, care abia face față municipiului, iar comunele se lovesc de refuzul de a li se mai primi deșeurile, președintele Tărâță spune că se vor găsi soluții: Se va face un depozit intermediar. Indiferent de ceea ce se întâmplă, eu nu mut gunoiul în alt județ și nu vreau să împovărez și mai mult cetățeanul”.

Stadiul lucrărilor

La Stația de transfer și sortare Cordun s-au finalizat lucrările la garaj și atelierul mecanic, la hala de sortare s-a turnat pardoseala în proporție de 100%, s-a realizat montarea acoperișului în proporție de 95% și s-a turnat parapetul în proporție de 50%. La clădirea sediului administrativ s-au finalizat lucrările exterioare, iar în această săpătămână urmează montarea gresiei, a faianței și executarea finisărilor interioare. Constructorii au promis că până la finele zilei de sâmbătă, când a avut loc ședința, urmau să finalizeze compactarea balastului și turnarea betonului pe drumurile de incintă.

La Stația de transfer de la Târgu Neamț s-au finalizat: drumurile, împrejmuirile și hala metalică, iar în această săptămână se vor înainta lucrările la instalațiile de canalizare.

La Stația de  transfer de la Tașca urmau să se finalizeze, în cursul zilei de 12 octombrie,  lucrările  la bazinul vidanjabil,  în timp ce lucrările la zidul de sprijin și la rețeaua de canalizare sunt așteptate a se încheia în această săptămână. Hala metalică este finalizată. Următoarea întâlnire a comandamentului este programată pentru 19 octombrie, tot de la 7.30, la Stația de transfer de la Cordun.

Mafia gunoiului

Culiță Tărâță a mai deschis, cu această ocazie, și subiectul mafiei din domeniul deșeurilor. Acesta spune că, la fel ca la apă, există o încercare de monopolizare a pieței de firme mari, care practică tarife mari. Președintele CJ spune că are informații conform cărora există o presiune pe firmele mici pentru a fi închise. „Există și în acest caz o mafie, la fel ca la apă. Știți foarte bine că mai multe comune s-au debranșat de la Apa Serv și au ales serviciile operatorului din Iași. Totul este prețul, iar acolo prețul e mai mic. La noi nu se poate. La noi s-au acoperit de documente ca să poată fura. Situația este gravă, ce să mai luăm de la oameni? La gunoi, sunt 12 comune care au contracte cu alte firme – unde prețul este 40 lei plus TVA. Celelalte plătesc 69 lei plus TVA. Cei din urmă fac presiuni pe cei care iau cantități mici să nu-și mai desfășoare activitatea în județ. Le percep sume enorme ca să predea gunoiul în altă parte și să-i ducă în faliment. Să nu ne ascundem după deget, nu ne jucăm cu prețurile la gunoi. Nu este moftul lui Tărâță. Trebuie înlăturate creșterile artificiale a prețurilor la preluarea și gestionarea deșeurilor, a mai precizat președintele Culiţă Tărâță. Acesta spune că, în perioada următoare, vor fi efectuate și licitațiile pentru a se stabili ce firme vor colecta deșeurile pe fiecare localitate și cine va efectua transportul către depozitul de la Girov.

 Culiţă Tărâță: “Nu vom duce gunoiul din Neamț în alte județe”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Claudia MATEI

Articolul precedentAjutoare de încălzire de la 1 noiembrie
Articolul următorPietrenii risipesc mâncarea la pubelă