bani-caldura-subventie_

* Primăria Piatra Neamţ: “Beneficiarii să aştepte. Nu avem încă norme de aplicare”

Deşi Guvernul a aprobat deja grila ajutoarele de încălzire pentru sezonul rece, nemţenii care vor să beneficieze de ajutor de încălzire mai au de aşteptat cel puţin o săptămână: “Legea s-a schimbat, nu sunt gata normele de aplicare şi nu au venit nici formularele de cerere. Lumea nu trebuie să intre în panică. Până la 15 octombrie vor fi gata toate aceste proceduri, ca şi anul trecut, urmând ca de la 1 noiembrie, toţi cei care se încadrează în lege să beneficieze de acest ajutor”, a declarat Ana Berea, şefa Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Piatra Neamţ.

Îngreunarea întregului proces de distribuire a acestor ajutoare este cauzată de introducerea unei noi categorii de beneficiari: este vorba despre cei care vor susținere financiară pentru încălzirea cu electricitate. Pentru ei va exista un formular special. Cei care au un astfel de sistem acasă trebuie să știe că pot primi ajutor de la stat doar în condițiile în care au:

* Un venit net lunar cuprins între 0 și 615 lei pe membru de familie;

* Un venit net lunar cuprins între 48 și 240 de lei pentru persoanele singure;

Cei care se încălzesc iarna aceasta cu energie termică și nu își pot plăti integral facturile trebuie să se încadreze într-una din următoarele situații:

* Să aibă un venit net lunar cuprins între 0 și 786 de lei pe membru de familie;

* Să aibă un venit net lunar cuprins între 0 și 1.082 de lei în cazul persoanelor singure;

Un calcul diferit se face și la cei care vor subvenții pentru încălzirea cu gaze naturale. De exemplu, consumatorii nu trebuie să aibă mai mult de 615 lei venit lunar pe membru de familie sau mai mult de 262 de lei venit în cazul persoanelor singure.

În ceea ce privește condițiile de acordare a ajutoarelor de încălzire cu lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri, vor beneficia de subvenții cei care au un venit net lunat de până la 615 lei pe membru de familie și nu mai mult de 54 de lei pe lună în cazul persoanelor singure.

Cum se obține ajutorul

Odată cu reglementarea normelor de aplicare vom ști și ziua din care vor începe să fie primite cererile. În orice caz, procedura rămâne aceeași: solicitanţii trebuie să depună la sediul primăriei de domiciliu o cerere şi un dosar care să cuprindă actele doveditoare: copii după actele de identitate ale membrilor familiei, documente din care să reiasă veniturile acestora – adeverinţe de salarii/venituri eliberate de angajatori sau serviciile ANAF, mandate de plată ale unor drepturi sociale sau decizii/dispoziţii de acordare a lor. La acestea se adaugă documentele referitoare la locuinţă: act de proprietate, contract de închiriere, împuternicirea proprietarului pentru solicitarea ajutorului pentru încălzire în cazul chiriaşilor, alte documente ce atestă forma de deţinere/utilizare a locuinţei.

Reprezentanții Primăriei spun că se așteaptă ca numărul celor care cer ajutor să crească anul acesta, odată cu introducerea noii categorii de beneficiari ”electrici”.

Iarna trecută, Primăria Piatra Neamț a înregistrat 7.000 de cereri. Doar 5.900 s-au încadrat în litera legii și au primit subvenția. Dintre aceștia, majoritatea au cerut ajutor pentru încălzirea cu gaze naturale: peste 3.100 de nemțeni. Pe locul doi s-au aflat cei care aveau sisteme de încălzire cu energie termică: peste 1.500 de cetățeni.

Ioana HAGI-STAN