0:00

Guvernul României a aprobat, săptămâna aceasta, o serie întreagă de facilităţi fiscale. Ordonanţa de urgenţă face referire la activități de cercetare aplicativă şi dezvoltare tehnologică, la operatorii statistici şi la… organizatorii de nunți și botezuri, potrivit unui comunicat de presă al Palatului Victoria.

Cui mai acordă statul facilităţi fiscale, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPotrivit ordonanței de urgență, „persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din activități de cercetare dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică vor fi scutite de la plata impozitului pentru aceste venituri. Măsura are scopul să stimuleze activitatea de cercetare-dezvoltare și se va aplica începând cu veniturile aferente lunii august 2016. Un ordin comun al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, al ministrului economiei, al ministrului finanțelor publice, al ministrului muncii și al ministrului agriculturii va stabili categoriile de persoane și activitățile, proiectele, precum și alte condiții necesare aplicării scutirii, astfel încât aceasta să fie limitată la persoanele care sunt efectiv antrenate în proiecte de cercetare dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică”.

Impactul bugetar al aplicării acestei măsuri pentru acest an este estimat la 8,1 milioane de lei, iar pentru anul viitor, la 26,3 milioane de lei.

Cui mai acordă statul facilităţi fiscale, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiUn alt aspect reglementat de ordonanța de urgență vizează acordarea unui regim fiscal simplificat și tratament fiscal specific în ce privește impozitarea veniturilor operatorilor statistici pentru realizarea de statistici oficiale.

„Culegerea de date prin operatorii de teren, cum ar fi cei la care apelează Institutul Național de Statistică și alte instituții publice, este deosebit de importantă pentru respectarea cerințelor regulamentelor Uniunii Europene în ce privește statisticile oficiale”, se pomeneşte în comunicatul de presă citat.

Cui mai acordă statul facilităţi fiscale, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiO altă modificare adusă de actul normativ va da posibilitatea organizatorilor de nunți și botezuri, pentru operațiunile de încasări în numerar pe zi, de la persoane fizice, să solicite organului fiscal, în cazuri justificate, aprobarea unui alt plafon de încasări, decât cel de 10.000 lei/persoană, așa cum prevede acum legea.

„Prevederea, adoptată la solicitarea operatorilor din domeniu, va intra în vigoare începând cu 1 august 2016. Organul fiscal va decide cu privire la cererea depusă de entitate, prin emiterea unei decizii care are valabilitate un an de la data comunicarii și poate fi reînnoita la cererea solicitantului. Totodată, li se permite agenților economici care efectuează plăți către persoane fizice, indiferent de destinația acestora, să retragă din bancă sume mai mari decât plafonul existent în prezent”, se mai precizează în comunicat. (ZCH NEWS)

Articolul precedentȘefi noi pe funcții cheie în Poliția Neamț
Articolul următorFisc Neamţ: 30 iunie – termen-limită pentru depunerea cererii de anulare a obligaţiilor de plată accesorii datorate
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.