venus marte jupiterVenus, Jupiter şi Marte pot fi admirate pe cerul nocturn terestru din această săptămână într-o conjuncţie rară şi spectaculoasă.

Cele 3 planete pot fi admirate fără echipamente speciale, privind spre est. Cel mai bun moment pentru a le privi este înainte de răsăritul Soarelui, deoarece atunci ele sunt sus pe boltă, iar afară este încă întuneric.

Binocluri şi telescoape pot fi utilizate pentru a observa cele trei planete în cele mai mici detalii.

“Cele trei planete se pot vedea cu ochiul liber de oriunde, dimineaţa, dacă condiţiile meteorologice permit acest lucru. Pot fi observate începând cu ora 04.00 şi până când răsare Soarele, pe la 06.30-07.00”, a precizat cercetătorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” Bucureşti.

Planeta care poate fi văzută cel mai uşor este Venus, care este de 12 ori mai strălucitoare decât Jupiter (a doua ca intensitate a strălucirii). Marte este de circa 250 de ori mai puţin strălucitoare decât Venus. Marte este mai vizibilă cu o oră înainte de răsăritul Soarelui.

Conjuncţia a început să fie vizibilă pe Terra în noaptea de 23 spre 24 octombrie şi va rămâne vizibilă până la sfârşitul acestei săptămâni. Planetele sunt aşteptate să apară cel mai aproape una de cealaltă joi şi vineri, 29 şi 30 octombrie. Persoanele pasionate de astronomie vor putea să le vadă pe Marte şi Venus, împreună, până luna viitoare, însă nu şi pe Jupiter.

Următoarea conjuncţie a acestor planete va avea loc în ianuarie 2021. (ZCH NEWS)

Articolul precedentIonuţ Savin s-a hotărât: rămâne ofiţer. De serviciu
Articolul următorAUREL BĂEŞU – album documentar, vineri, la Muzeul de Artă
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.