pietricica turism

tirg (11) tirg (12)tirg (3)

Platforma Pieței Centrale, străjuită încă de scheletul fostei hale, s-a umplut în aceste zile de mirosul amețitor și sfârâielile specifice ale grătarelor și ceaunelor umplute cu cărnuri, spre satisfacția gurmanzilor și-a pofticioșilor, dar și spre corespunzătoarea ispitire a celor care țin Postul Crăciunului.

Primăria Piatra Neamț și Compania Municipală de Investiții Urban SA, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Neamț, au deschis ieri oficial Târgul de Crăciun de la Piața Centrală, manifestare axată cu prioritate pe produse tradiționale de iarnă și în special culinare, specifice Crăciunului care se apropie.

Așa se face că ieri, pe la ceasurile amiezii, sub rânjetul slab al soarelui, în acorduri de fanfară, s-a dat startul. Discursul de început a aparținut directorului CMI Urban, Ioan Fiterău, care a subliniat cât de important este ca viața să meargă înainte, în ciuda necazurilor, făcând referire la incendiul care a mistuit Piața Centrală și la greutățile, întâmpinate deopotrivă de autorități, negustori și clienți, în revenirea la o activitate cât de cât normală în piață. Ioan Fiterău a mulțumit comercianților, clienți ai CMI Urban, pentru înțelegere și răbdare și a dat asigurări tuturor că se fac eforturi ca activitatea comercială la Piața Centrală să revină la ceea ce a fost înainte de incendiu sau la un nivel chiar mai eficient și optim.

tirg (9) tirg (8)

Despre Târgul de Crăciun, în sine, directorul CMI Urban a spus că se dorește a fi continuarea unei tradiții începute de câțiva ani la Piatra Neamț, o ocazie pentru ca oferta de produse tradiționale de sărbători să întâlnească pofta și cererea pietrenilor. De aceea au fost invitați să participe producători de produse din carne, din lapte, producători de băuturi alcoolice, dar și comercianți de produse nealimentare. Și, ca să fie într-un ceas cu noroc, târgul a început cu tradiționala pomană a porcului, din care s-a înfruptat tot pietreanul pe care l-au purtat pașii prin zonă, ”indiferent de ce haină poartă”, după cum a spus Fiterău. De la țâncii care pot fi văzuți în mod obișnuit prin parcările din piață dirijând circulația pentru 50 de bani – un leu până la echipa de conducere a Primăriei Piatra Neamț, cu toții au primit porție de friptură la ceaun, cu murături și pâine, plus păhărelul de țuică aferent, că deja bătea vântul și era cam frig.

ioan fiterau 2 dragos chitic aurelia simionica

”Mă bucur să ne găsim aici, împreună, să marcăm acest obicei de Crăciun – tradițional pentru noi, românii, cum a spus și domnul director -, acea pomană a porcului, specific românească. Chiar dacă nu e zăpadă, chiar dacă e o vreme oarecum primăvăratică, am reușit realizarea acestui târg, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Neamț și societatea Urban, evident, cu sprijinul Primăriei Piatra Neamț. Ne bucurăm că putem, astfel, oferi posibilitatea locuitorilor orașului să-și facă aprovizionarea cu produse tradiționale de Crăciun. Îmi doresc foarte mult ca, la ediția de anul viitor, lângă acest proiect să avem o piață reconstruită”, a declarat primarul Dragoș Chitic.

Și viceprimarul Aurelia Simionică a avut un discurs cu referiri la proiectul viitoarei piețe, pe care ar trebui să o avem la gata anul viitor pe vremea asta: ”Văzând amplasamentul acestui târg tradițional și construcția de lângă, cred că cea mai potrivită denumire pentru viitoarea construcție ar fi cea de Phoenix. Dar asta nu înseamnă că ne va opri pe noi, pietrenii, împreună cu Urban, să ne întâlnim de sărbători pentru ceea ce înseamnă tradiții și pentru ceea ce înseamnă petrecerea împreună a unor momente specific românești, cum este și pomana porcului. Doresc succes comercianților și mă bucur că sunt în număr mare. Doresc, de asemenea, să transmit un mesaj de sănătate și toate urările de bine către cei care sunt clienții Pieței Centrale și către toți locuitorii din Piatra Neamț, să întâlnim împreună la pomana porcului și în anii care vor veni, cu tot ce înseamnă produse tradiționale, să ne regăsim Piața Centrală reconstruită pentru toți pietrenii”.

tirg (4) tirg (5) tirg (7) tirg (10)

Ceaunele și grătarele vor lucra la foc continuu până pe 23 decembrie, când ediția 2014 a Târgului de Crăciun își va trage obloanele. Până atunci, organizatorii promit că vor veni în fiecare zi cu meniu diferit la ofertă – bunăoară, dacă ieri a fost friptură la ceaun, astăzi va fi varză cu carne -, iar comercianții așteaptă mușterii pentru ce au expus pe tarabe – căciuli și haine de blană, cojoace ”naturale la doar 200 de lei, doamna!”, produse de artizanat, împletituri din lână, coronițe și aranjamente din crengi de brad pentru Crăciun, oale emailate sau din lut, plus d-ale gurii – salamuri, cârnați, soiuri de șunculițe și slănină cu diferite asezonări, brânză de burduf, nelipsitul cozonac unguresc (kürtöskalács) și udătură după gust, fie țuică, fie vinuri. (D. OSTAHIE)

dragos chitic aurelia simionica