În timpul unui control de rutină în staţia CFR Piatra Neamţ, polițiștii Biroului Județean de Poliție Transporturi Neamț au găsit doi bătrâni, de 72 ani, respectiv 62 de ani, care aveau asupra lor o armă de vânătoare. Cei doi bărbaţi aveau un colet, în care se aflau componentele unei arme de vânătoare defectă, respectiv cutia mecanismelor de dare a focului și patul armei, provenind de la o pușcă de vânătoare.
”Din verificările efectuate, a rezultat că proprietarul armei este bărbatul de 72 de ani, din Bacău, posesor și utilizator de armă de vânătoare înregistrat, conform permisului emis de IPJ Bacău. Totodată, pentru cea de-a doua persoană s-a stabilit că, în calitatea sa de maistru tâmplar, la solicitarea băcăuanului, urma să-i ofere lucrări de reparație artizanală a armei în cauză. Polițiștii au demarat cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor, iar componentele armei au fost ridicate, în vederea confiscării”, a spus inspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ.
Poliţiştii atrag atenţia că operațiunile cu arme, piese și munițiile corespunzătoare, inclusiv repararea armelor sau a componentelor esențiale ale acestora, pot fi efectuate numai de sau prin intermediul armurierilor ori intermediarilor autorizați. De asemenea, titularul dreptului de a purta şi folosi arme letale are obligaţia de a păstra arma şi muniţia înscrisă în permisul de armă în condiţii de securitate, astfel încât să nu permită accesul la acestea al persoanelor neautorizate. Transportul armelor de vânătoare, pentru care s-a acordat deţinătorului dreptul de a le purta şi folosi, se face astfel: armele trebuie ţinute în toc sau husă, asigurate şi neîncărcate cu muniţie, să nu prezinte defecţiuni, cu excepţia situaţiei în care este transportată la armurier. Arma trebuie să se afle în permanenţă numai asupra sa şi să nu fie înmânată, sub nicio formă, altor persoane, cu excepţia armurierilor, intermediarilor, organelor de poliţie competente, precum şi personalului abilitat prin lege să păstreze şi să asigure securitatea temporară a armelor, la intrarea în instituţiile publice, în mijloacele de transport naval sau aerian, precum şi în alte locuri unde portul armei este interzis prin lege. O altă regulă este că deţinătorul nu trebuie să se afle sub influenţa băuturilor alcoolice, produselor sau substanţelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori în stare avansată de oboseală sau să nu sufere de afecţiuni temporare, de natură. (G.B.)