Actualizare: În caz de incendiu pompierii alimentează din Bistriţa
Lipsa apei din Piatra-Neamţ (zone cu presiune redusă şi cartiere întregi pe „uscat”) a determinat conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ să ia nişte măsuri, pentru a se asigura că are cu ce interveni în caz de incendiu. Ape Serv a anunţat încă de miercuri ISU Neamţ că vopr fi probleme cu alimentarea, dar nu a precizat în ce zone nu va fi apă deloc şi în care părţi ale oraşului va fi presiune scăzută.
„În cazul în care izbucneşte un incendiu, Detaşamentul Piatra-Neamţ pleacă la intervenţie cu 3 autospeciale, pe care au fost montate motopompele pentru alimentare din surse fără presiune”, a declarat lt. Andrei Grancea, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ.
„Sursele fără presiune” sunt lacurile şi râurile, iar pe fişele, reactualizate în dimineaţa de 11 martie la dispeceratul ISU, figura doar râul Bistriţa. În caz de urgenţă, însă, există un „operator economic” din zonaq Petrodava, care are un rezervor de 500 mc de apă şi se mai poate alimenta de la castelul de apă de pe Cozla.
Norocul a făcut ca, în ultimele zile, vremea să fie mohorâtă şi ploioasă, aşa că incendii de vegetaţie (obişnuite, de altfel, în această perioadă a anului) nu au fost.(C.M.)
******************
Pentru că nu este apă, o parte dintre directororii unor unități de învățământ au cerut să li se aprobe întreruperea cursurilor. Abia astăzi, dar asta este altă problemă. La Colegiul „Petru Rareș” unii elevi au făcut numai prima oră, după care au fost trimiși acasă, în timp ce alții așteaptă să plece începând cu ora 11.00. „Sunt patru-cinci grădinițe care au cerut voie să întrerupă cursurile din cauza lipsei de apă potabilă”, a declarat Viorel Stan, șeful Inspectoratului Școlar Județean Neamț. O declarație extrem de precisă, la obiect și care în mod sigur îi va liniști pe părinții care-și știau copii la școală. Ca să nu mai vorbim despre comunicatele în acest sens de pe site-ul Inspectoratului Școlar.
La Grădinița de la „Spiru Haret”, copiii au fost trimiși acasă începând de joi, din același motiv.
Un caz interesant este în clădirea din Dărmănești unde funcționează Creșa Dărmănești și Grădinița nr. 5 unde se execută program normal, în ciuda lipsei apei menajere. La creșă sunt 20 de copii, 14 lipsind din motive de …varicelă iar la grădiniță, din 106, erau prezenți doar 6 copii. Părinții au făcut din proprie inițiativă ce trebuiau să facă DSP-ul domnului Morenciu, conducerile instituțiilor de învățământ și Înspectoratul Școlar.
Singurul comentariu: competențele și modul de comunicare al autorităților în situații de criză sunt sublime !
V.B.