0:00

Criticul literar Ioan Holban, la Piatra Neamţ: Se lansează istoria cu cei mai importanţi autori români, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Luni, de la ora 17, la Biblioteca judeţeană „G.T. Kirileanu” din Piatra Neamţ, va avea loc un eveniment cultural de excepţie: criticul literar Ioan Holban îşi lansează cea mai recentă carte a sa „Literatura română de azi. Poezia. Proza”, o lucrare de critică literară de anvergură, de mari dimensiuni (şi la propriu şi la figurat, de peste 1500 de pagini) care cuprinde peste 200 de scriitori români contemporani (106 poeţi şi 90 de prozatori, selectaţi din vreo zece mii de autori de cărţi din această perioadă), de la Nicolae Labiş şi Marin Preda şi până la generaţia de scriitori nouăzecişti (necuprinşi în carte), reprezentând şapte decenii de literatură. Între ei sunt şi câţiva scriitori din judeţul Neamţ: Aurel Dumitraşcu, Adrian Alui Gheorghe, Emil Nicolae, Daniel Corbu, Radu Florescu, Dorin Ploscaru şi Nicolae Sava. Scriitorul Ioan Holban este unul criticii literari cu autoritate din România, care, timp de peste patru decenii, a ţinut pulsul vieţii literare de la noi, elaborând lucrări de căpătâi în domeniul criticii literare. Doctor în ştiinte umaniste (1998), este director al Teatrului „Luceafărul”, după ce vreme de zece ani a fost director general al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” (1996 -2006). Ioan Holban a fost secretar al Uniunii Scriitorilor din România (1990 – 1996), redactor-șef al revistei Cronica (1990 – 1996), filolog la Institutul de Filologie Română „Al. Philippide” (1980 – 1990), profesor. A debutat editorial cu „Proza criticilor”, Editura Minerva 1983, după care au urmat alte cărţi de critică literară importante precum „Ion Creangă. Spaţiul memoriei”, 1984, „Hortensia Papadat-Bengescu”, monografie, 1985, „Profiluri epice contemporane”, 1987, „ Literatura subiectivă”, 1989, „Istoria literaturii române. Portrete contemporane”, 2003, „Istoria literaturii române contemporane. Poezia. Proza. Critică, eseu, memorialistică”, 2006, „Literatura română subiectivă de la origini pînă la 1990”, 2007, „Proza română contemporană”, 2008, şi altele. Criticul va fi însoţit de directorul Editurii TipoMoldova, Aurel Ştefanache, care va lansa o antologie de poezie cu autorii cuprinşi în proiectul „Colecţia Opera Omnia. Poeţi contemporani”, traduşi în patru limbi străine. Cei interesaţi să cumpere cărţile sau să stea de vorbă cu autorii sunt aşteptaţi luni după amiază la Biblioteca judeţeană.

Articolul precedentO carte de referinţă: “Folclor muzical din ţinutul Neamţului”
Articolul următorO antologie a poeziei de dragoste

1 COMENTARIU

  1. Astept sa vii cu noutati despre aceasta lucrare si despre autorii nemteni cuprinsi in ea, pentru ca nu sint multi amatori de critica literara care-si pot permite sa cumpere,- cel putin decamdata- lucrarea respectiva.
    Dar faptul ca a aparut deja o lucrare monumentala, care cuprinde atitia scriitori locali este un fapt absolut remarcabil.

Comentariile sunt închise.