Angajații din învățământ au primit salarii mai mari vineri, 14 iulie, odată cu plata aferentă lunii iunie. Este vorba de 1.300 lei brut pentru cadrele didactice și personalul didactic auxiliar și respectiv 400 lei brut pentru personalul nedidactic. Majorările au fost obținute la negocierile dintre sindicate și Guvern, în timpul grevei generale declanșată în 22 mai și suspendată pe 12 iunie.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat că media majorărilor adoptate prin OUG 57/2023 este de peste 25% în sistem. „Promisiunea a fost onorată: începând de astăzi, cadrele didactice din România primesc salariile majorate! Primul salariu majorat a fost virat chiar astăzi în contul angajaţilor din sistemul de învăţământ. Demersul a fost posibil în urma OUG adoptate de Guvern, prin care este acordată o creştere medie de peste 25% a salariilor pentru personalul didactic (1.300 lei brut pentru fiecare funcţie didactică, indiferent de vechime sau de grad)”, potrivit postării de pe o paltformă de socializare. Până la finele acestui an, angajații din învățământ primesc această majorare salarială care „în esenţă, dacă pe medie creşterea este puţin peste 25%, vedem creşteri importante la debutanţi, care au cea mai mare creştere procentuală, 31,7%”, potrivit ministrului Educației.

Ordonanța mai prevede că de la 1 ianuarie 2024 salariul debutantului va fi la nivelul celui mediu pe economie, plus o creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă. Raportarea la salariul mediu pe economie pentru debutanți a fost cea mai negociată revendicare din timpul grevei, fiindcă majorarea se reflectă în toate veniturile, pe verticală, raportat la funcție, grad, vechime.

C.I.

Articolul precedentOpt dintre vârstnicii de la centrul din Pângărați au ajuns în spital
Articolul următorFiltre ale poliției în Neamț: 70 de amenzi și 4 permise reținute