Când salariul crește dar angajatul ia bani mai puțini – un paradox care se pare că este posibil în România. Una dintre măsurile intens mediatizată de reprezentanții Guvernului pentru a dovedi că nu au fost adoptate „măsuri de austeritate” a fost cea privind majorarea salariului minim general de la 3.000 la 3.300 de lei. Unele categorii speciale respectiv angajații din agricultură și construcții, care aveau deja salarii mai mari și care nu plăteau CASS, au o situație specială.

Crește salariul minim general, se amână cel din construcții și agricultură, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiReglementarea salariului minim în construcții și agricultură se va face prin ordonanță de urgență separată, tocmai pentru a ne asigura că aceste salarii vor crește cât mai repede cu putință”, declara Marcel Ciolacu la începutul săptămânii. Tot el menționa că în proiectul de OUG prevedea că în construcții salariul minim urma să fie majorat cu 12,5% de la 4.000 de lei la 4.500.

Dar se pare că anunțul a fost pripit din cauza unei alte măsuri, anume introducerea plății CASS (asigurărilor de sănătate) pentru angajații din aceste domenii. „Calculele prezentate în această dimineaţă de Ministrul Finanţelor arată că, în urma introducerii CASS (plata asigurărilor de sănătate) pentru toţi angajaţii, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaţilor din construcţii, agricultură şi industria alimentară ar fi putut scădea”, a spus premierul în cadrul ședinței de Guvern.

O analiză a Economedia.ro arată că dacă salariul brut în construcții ajunge la 4.500 de lei dar se reintroduc contribuții la sănătate, salariul net ar fi 3.094 de lei, față de 3.150 de lei cât este în prezent.

Întrebarea este, dacă se știa despre această măsură în spațiile guvernamentale, de ce nu s-a făcut această analiză anterior? De asemenea, ar putea ridica și unele semne de întrebare în privința analizelor de impact pentru celelalte măsuri din „reforma fiscală”.

Vlad B.

Articolul precedentMii de fapte de înșelăciune și fals în cazul afaceriștilor acuzați în dosarul fraudei de 32.000.000
Articolul următorNeamț. Alertă de infecție cu West Nile
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.