A venit momentul să recapitulăm, împreună, angajamentele mele pentru mandatul 2012-2016 față de alegătorii din Colegiul 1 – Camera Deputaţilor. Am dus şi duc o campanie axată pe dorinţele şi aspiraţiile nemțenilor, care sunt numeroase şi diverse. Există un cuvânt care le integrează pe cele mai multe dintre ele: dezvoltarea. Dezvoltarea judeţului, dezvoltarea municipiului Piatra Neamţ, dezvoltarea comunelor din colegiu. USL  nu s-a împăcat cu înfrângerile din acest an și  promite reluarea războiului cu Primăria Piatra Neamţ. Nu aşa se promovează dezvoltarea oraşului.

Eu consider că avem şansa dezvoltării dacă reuşim să îndeplinim două condiţii: (1) politici raţionale şi competente din partea guvernului; (2) dialog permanent şi susţinere reciprocă între parlamentari şi autorităţile locale.

Înainte de a detalia, să punem întrebarea fundamentală: am putea oare să ne  întregim profilul economic aducând la Piatra Neamţ, în următorii patru ani, unul sau doi investitori mari  care să creeze două-trei mii de locuri de muncă? Mai avem puterea și voința de a reconstrui marea industrie în Neamț? Eu cred că da. Dumneavoastră ce credeți?

Înseamnă asta că neglijăm întreprinderile mici şi mijlocii? Întrebaţi-i pe cei care conduc IMM-uri și pe cei care lucrează în acest sector. Întrebaţi-i pe liderii comunităţii de afaceri din Neamț din Camera de Comerţ şi Industrie. Aceștia cunosc foarte bine situaţia şi care au avut un merit important în menţinerea echilibrului economiei nemţene, pe timp de criză. Vă vor spune că două-trei mii de locuri de muncă în sectorul prelucrător vor crea multe altele, pe orizontală. Două-trei mii de muncitori bine plătiţi vor consuma produse şi servicii mai multe şi mai bune.

Două-trei mii de slujbe decente înseamnă sute de tineri care rămân în Neamţ după terminarea liceului. Sute de tineri care se întorc în Neamţ după terminarea facultăţii. Sute de şomeri care îşi regăsesc deprinderea muncii. Sute de angajaţi care îşi găsesc noi oportunităţi profesionale.

Relansarea marii industrii locale ar trebui să fie unul din obiectivele noastre majore. Indiferent de culoare sau preferinţele noastre politice, avem nevoie de politici raţionale şi competente la Bucureşti, pe care programul ARD ni le poate oferi. Avem nevoie de cooperarea între autorităţile locale şi parlamentari, pe care ARD în mod sigur o va menţine, după alegeri.

Voi iniţia şi voi vota măsuri economice favorabile economiei judeţului, voi sprijini din toate puterile proiectele locale şi voi căuta să fac cunoscute oportunităţile de afaceri din zona noastră.

 Ca economist şi om de dreapta, cred că voi fi convingător în aceste demersuri. Nu am făcut promisiuni demagogice, precum candidaţii USL Neamţ: ei promit scutiri, facilităţi sau beneficii de care domnii Ponta şi Antonescu nu ştiu nimic. Probabil că mizează pe faptul că nu veţi citi cu atenţie oferta politică naţională a USL.

Da, e nevoie de un ansamblu de măsuri pentru dezvoltarea zonei noastre.

Vom reuşi, prin industrie, să revenim pe coordonatele dezvoltării, îmbunătăţindu-ne poziţia în clasamentul naţional şi în cel al Regiunii Nord-Est? Da!

Avem puterea şi voinţa de a reconstrui  marea industrie, în Neamţ. Susţin acest proiect şi voi lucra pentru îndeplinirea lui.

 

Toader Mocanu

Articolul precedentSeară literar-artistică
Articolul următorDeputatul Mihaela Stoica a demarat în Germania o amplă campanie de strângere de fonduri pentru copii orfani din Piatra Neamț