Miercuri, 27 mai, într-un cadru care nu prevestea întâlniri pe teme de corupție, respectiv la Pensiunea „La Cetate” din Târgu-Neamț, a avut loc o întâlnire între 30 de polițiști în cadrul unui proiect european intitulat „Împreună împotriva corupției” (Together Against Corruption), proiect inițiat de Sindicatul Național al Polițiștilor din România. La această întâlnire au participat polițiști din zona Moldovei, alături de Paul Tablan, șeful Poliției Neamț, Marin Gruia, șeful Sindicatului Național al Polițiștilor , Neculai Isache, vicepreședintele Sindicatului Polițiștilor și Rareș Bostan, din cadrul Direcției Generale Anticorupție Neamț.
„Acest proiect l-am accesat anul trecut de la Uniunea Europeană împreună cu sindicatele din Polonia și Spania, proiect ce se desfășoară în trei etape: prima etapă s-a desfășurat în Polonia sub forma unui schimb de experiență la care au participat zece colegi de-ai mei, iar a doua etapă a fost un schimb de experiență desfășurat în Spania. A treia etapă constă în trei întâlniri zonale , respectiv regiunea de Sud, Moldova și Transilvania unde au participat câte 30 de polițiști, împreună cu colegii de la Direcția Generală Anticorupție pentru a dezbate această temă, și anume aceea de prevenire a corupției în rândul efectivelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Proiectul va fi finalizat pe 30 iulie și se va întocmi o broșură cu aceste întâlniri, cu temele analizate, iar dosarul va fi depus la Uniunea Europeană , având în vedere că toate fondurile sunt venite de la Bruxelles. Săptămâna viitoare ne vom deplasa în Baia-Mare unde vor participa 30 de polițiști. Acum două săptămâni am fost în zona Sud, mai exact în București” , ne-a declarat Marin Gruia, președintele Sindicatului Național a Polițiștilor și Persoanelor Contractuale din Ministerul Afacerilor Interne.
„Sindicatul Național al Polițiștilor, împreună cu sindicatele din Polonia și Spania, avem de vreo trei ani de zile mai multe parteneriate prin proiecte europene. Proiectul care se desfășoară astăzi la Târgu-Neamț, se numește Împreună împotriva corupției și se află în faza a IV-a. Scopul proiectului este combaterea corupției, un fenomen care ne macină din temelii. Împreună vrem să contribuim ca nu numai în rândul polițiștilor să combatem corupția, ci și în rândul cetățenilor”, a fost punctul de vedere al lui Neculai Isache, vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor din România.
„Participăm cu plăcere la astfel de întâlniri, mai ales că tema principală este lupta împotriva corupției. Noi, ca manageri ai unor instituții de stat suntem primii interesați să fim mai curați, iar cei care comit fapte de corupție să părăsească sistemul polițienesc. Dacă se vor rezolva măcar o parte din problemele pe care noi le-am identificat, vom fi foarte mulțumiți. Cât privește Poliția Neamț pot spune că în segmentul disciplină starea este corespunzătoare, dar ar fi fost și mai bună dacă n-am fi avut acele infracțiuni de la începutul anului soldate cu rețineri și ulterior cu diverse măsuri preventive. Sper ca pe viitor să nu ne mai confruntăm cu asemenea cazuri și sper să fie învățătură de minte și pentru alții. Este o problemă generală, în orice sistem unde sunt mulți lucrători”, ne-a spus și Paul Tablan, șeful Poliției Neamț.
„Titlul proiectului inițiat de Sindicatul Național al Polițiștilor este Împreună împotriva corupției și este un mesaj de bun augur în întâmpinarea activităților de prevenire și combatere a corupției efectuate de către lucrătorii Direcției Generale Anticorupție. Astfel de proiecte ne ușurează munca. La această întâlnire participă membri de sindicat din zona Moldovei. Pe 30 mai DGA împlinește 10 ani de activitate ca structură în cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, a declarat Bostan Rareș, ofițerul responsabil cu prevenirea în cadrul DGA Neamț.
C.T STURZU