Persoanele care trebuie să stea izolate la domicilii și în carantină au la dispoziție acum trei numere de telefon prin care pot comunica cu autoritățile. Pentru supravegherea și monitorizarea stării de sănătate și a nevoilor pe care le au cei izolați, a fost deschisă o nouă linie telefonică. Prefectul George Lazăr a anunțat că decizia a fost luată în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Neamț, pentru o comunicare directa și continuă cu aceștia. A fost pus la dispoziție numărul de fix 0233.234510 și numărul de mobil 0748.041745. Acestor două numere li se adaugă numărul de permanență alocat de Direcția de Sănătate Publică Neamț, la 0233.210524. Pentru orice fel de informații privind infecția cu coronavirus poate fi apelat gratuit și telverde 0800 800 358.

Prefectul George Lazăr a mai precizat că, tot de duminică, s-a operaționalizat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției CJCCI, format din reprezentanții tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea epidemiilor la nivelul județului Neamț. Toate structurile teritoriale ale autorităților și instituțiilor publice centrale, precum și celelalte autorități locale vor acționa integrat, doar sub coordonarea prefectului, pentru prevenirea  și combaterea infecțiilor cu coronavirus în judeţul Neamţ. La briefingul de presă de ieri, prefectul George Lazăr a insistat ca primarii să se preocupe de asigurarea hranei, apei și produselor de igienă pentru persoanele din carantină: „Am comunicat și domnilor primari că toate primăriile care au pe raza lor persoane aflate în izolare și nu au posibilități reale de a-și procura alimente, apă de consum, să fie sprijinite de autoritățile publice locale, așa cum s-a luat decizia de prima dată. În baza OUG 11/2020 autoritățile publice locale își pot deconta, prin contract cu DSP Neamț, ulterior, sumele de bani alocate și cheltuite în sensul ajutorării populației aflate în autoizolare la domicilii. Așa cum au fost purtate discuțiile și de mine, în calitate de prefect al județului Neamț, cât și de colegii de la ISU Neamț, se stabilește zona de contract de DSP cu entitățile private care asigură locații de cazare în carantină, cheltuielile de cazare, hrană și alte produse de igienă se decontează. La fel și pentru entitățile de stat de orice grad care au primit persoane în carantină. Cheltuielile se decontează într-un cuantum financiar echitabil, de asta fac apel la toți cei care asigură locuri de cazare, să ofere condițiile cele mai bune”, a declarat prefectul George Lazăr. Primarii trebuie să asigure cele necesare și persoanelor aflate în izolare la domicilii, pe baza cererii făcute de aceștia, așa cum stabilește OUG 11/2020 și hotărârea CJSU Neamț.

O altă măsură adoptată prevede ca, începând cu data de 16 martie, toate informațiile și datele referitoare la persoanele afectate și paturile disponibile în centrele de carantinare să fie introduse în platforma informatică Sistem Informatic de Management Integrat al Evenimentelor de Ordine Publică SIMIEOP. În acest sistem integrat sunt centralizate datele de identificare ale persoanelor aflate în izolare, carantină precum și ale celor infectate sau, după caz, decedate. În realizarea anchetelor epidemiologice, DSP Neamț primește sprijin de la ISU Neamț. Prelevarea de probe și transportul acestora la Iași se face, de ieri, și cu echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean Neamț, care merg la domiciliile persoanelor suspectate de infecție cu coronavirus, aflate în izolare.

În ultima ședință a CJSU, de duminică, 15 martie, s-a mai decis aplicarea măsurilor dispuse de la nivel central privind izolarea la domiciliu (în locația declarată la intrarea în țară), pentru o perioadă de 14 zile, a tuturor persoanelor fără simptome care vin din țările unde sunt confirmate cel puțin 500 de cazuri. Se extinde măsura carantinării pentru toți cei care sosesc în țară din zonele carantinate, actualizate și publicate pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică. De asemenea, se pune în aplicare măsura rămânerii la locul de izolare și apelarea SNUAU 112 pentru persoanele izolate la domiciliu, în situația în care, în timpul celor 14 zile, dezvoltă simptomatologie specifică infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2. Un echipaj SAJ Neamț se va deplasa la locație și va preleva probe în vederea testării. În funcție de rezultatul testării, starea pacientului și necesarul de îngrijiri medicale, se vor lua măsuri pentru rămânerea în izolare la domiciliu, carantinarea sau internarea cazurilor confirmate și aplicarea tratamentului specific. (C.I.)

 

Articolul precedentÎncepând de astăzi se suspendă examinarea pentru permisele de conducere
Articolul următorAlte două persoane confirmate cu coronavirus