0:00

Actualizare: Starea celor doi noi pacienți pozitivi la coronavirus este bună, potrivit Direcției de Sănătate Publică Neamț: „Cele două persoane, cazuri noi de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), sunt internate în Spitalul de boli infecţioase Iaşi și se află sub supraveghere medicală permanentă. Unul dintre cazuri este caz apropiat cu bărbatul confirmat din Constanța, care a fost prezent la Campionatul de dans sportiv de la Sala Polivalentă Piatra Neamț (în data de 29.02-1.03.2020). Cel de-al doilea caz are legătura tot cu Campionatul de dans sportiv. Starea generală de sănătate a pacienților este bună”Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

***Știre inițială***

Încă două persoane confirmate cu coronavirus, în județul Neamț. Din primele informații, este vorba de două persoane în legătură cu bărbatul de 52 de ani, din Constanța, care a participat cu fiica sa la Campionatul Național de Dans Sportiv de la Piatra Neamț, potrivit unei publicații locale. De la Instituția Prefectului Județului Neamț s-a confirmat, astăzi, 17 martie, că sunt încă două cazuri pozitive în Neamț, dar că urmează un comunicat oficial. Numărul total ajunge la 5 persoane.

Ancheta epidemiologică făcută după ce bărbatul a fost confirmat pozitiv a vizat contacții direcți ai bărbatului care a fost la Piatra Neamț în perioada 29 februarie – 1 martie. La concurs au participat peste 1000 de persoane din toată țara .

Alte două persoane confirmate cu coronavirus, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Până astăzi, 17 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 184 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

Actualizare: Ministerul Sănătății a dat publicității situația infecțiilor confirmate, la ora 10. Au fost înregistrate alte 16 noi cazuri de îmbolnăvire, după cum urmează: 7 în Iași, 2 în Suceava, 2 în Neamț și câte unul în Ialomița, Mureș, Botoșani, Bistrița Năsăud și Vrancea. Persoanele confirmate pozitiv au vârste cuprinse între 21 și 65 de ani.
De asemenea, din cele 184 de persoane confirmate pozitiv 16 au fost declarate vindecate și externate (15 din spitalul din Timișoara și unul de la București).
În cursul acestei zile vor mai fi externate alte trei persoane de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3282 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 16610 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până în prezent, au fost înregistrate 36 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

În perioada 16 martie, ora 08.00 – 17 martie, ora 08.00, au fost înregistrate 1349 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 6187 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Începând de ieri, odată cu declararea stării de urgență, la nivel național au acționat aproximativ 28.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne – polițiști, pompieri, jandarmi și polițiști de frontieră.

Astfel, doar în ultimele 24 de ore, pompierii și personalul SMURD au efectuat 42 misiuni de transport pentru 153 persoane către diverse unități spitalicești, precum și la centrele de carantină existente în mai multe județe din țară.
Pentru răspunsul la celelalte urgențe medicale sunt asigurate în medie de aproximativ 390 echipaje SMURD, însumând 42 autospeciale pentru transport victime multiple, 340 ambulanțe de prim-ajutor și terapie intensivă mobilă, respectiv 7 autospeciale neonatologie. În total, în misiunile curente au fost angrenați peste 5000 de pompieri.
De asemenea, au fost angrenați în misiuni specifice, ordonate de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, peste 10.000 de polițiști, 4.500 de polițiști de frontieră și peste 7.000 de jandarmi.

La acest moment, pentru eficientizarea activităților de combatere a efectelor COVID-19 (coronavirus), au fost instalate 162 de corturi. Acestea sunt destinate triajului medical, fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei, respectiv asigurării solicitărilor pentru suplimentarea spațiilor de carantină.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20. Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. (C.I.)

Articolul precedentCoronavirus – Trei numere de telefon la dispoziția celor carantinați în Neamț, noi măsuri luate de autorități
Articolul următorSpitalul Județean Neamț – astăzi va fi instalat noul manager Toader Mocanu