0:00

Coronavirus – Noi măsuri în sistemul sanitar, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn această dimineață, 15 martie, la ora 9, în județul Neamț sunt 2 cazuri confirmate cu coronavirus, 100 de persoane în carantină, 479 izolați la domicilii. În țară, numărul bolnavilor confirmați a ajuns la 123 și autoritățile se pregătesc de instituirea stării de urgență.

Pentru sistemul sanitar, starea de urgență implică o serie de noi măsuri. Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a făcut o serie de precizări după ce România a intrat în scenariul 3. Nelu Tătaru a precizat că cele 7 clinici de boli infecțioase din țară vor prelua doar cazurile grave și cele critice, iar spitalele județene le vor prelua pe celelalte, mici și medii. Ceilalți bolnavi vor ajunge în alte spitale, după ce vor fi separați în centre de triere. Secretarul de stat a mai adăugat, aseară, citat de g4media.ro, că media de vârstă a pacienților infectați este optimistă, în jur de 30 de ani, însă lucrurile se pot înrăutăți pe măsură ce vor apărea pacienții vârstnici. Momentan, un singur pacient din cei 96 (n.n. – ieri, la ora 10) a avut o stare mai gravă, dar acesta avea probleme medicale grave și, în acest context, evoluția sa poate fi considerată bună. Măsurile vor merge spre limitarea focarelor și împiedicarea transmiterii interumane între focare. Creșterea lentă a răspândirii permite spitalelor să trateze cazurile.

Măsuri adoptate care fac parte din Scenariul 3, conform Grupului de comunicare strategică:

  • Măsuri de distanțare socială, limitarea contactului dintre persoane;
  • Limitarea activităților colective;
  • Punerea în aplicare a planului de pregătire pentru pandemie;
  • Raportarea călătoriilor (ex: istoricul călătoriilor simplificat) ;
  • Implementare de puncte medicale avansate în cadrul unităților sanitare.

La nivelul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență urmează să fie reanalizat planul de măsuri, în sensul înăspririi unor măsuri deja luate și/sau completarea acestora cu alte tipuri de măsuri necesare combaterii răspândirii noului coronavirus (COVID-19).

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp, a mai precizat Grupul de Comunicare Strategică. (ZCH.NEWS)

 

Articolul precedentMinistrul Educației: Se impune prelungirea suspendării cursurilor
Articolul următorAPIA Neamţ întrerupe primirea cererilor unice de plată până pe 6 aprilie