Doi pacienți internați în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, au murit, numărul total ajungând la 57 de persoane din cele confirmate COVID-19 în județul Neamț.
Unul din cei doi pacienți decedați în perioada 17-19 iunie este posibil să fi fost reinfectat cu coronavirus. Afirmația aparține medicului epidemiolog dr. Cătălin Herghelegiu din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț și unul din cei doi epidemiologi ai spitalului județean. Potrivit primelor informații, pacientul mai fusese internat și tratat pentru infecția cu coronavirus, după cum a declarat juristul Victor Marghidan, purtătorul de cuvânt al spitalului județean: „Acest deces a fost înregistrat la un pacient care fusese externat din spital și este posibil să se fi reinfectat. Din precizările făcute de dr. Cătălin Herghelegiu, testul a fost neconcludent pentru că specificitatea testărilor prin metoda PCR nu este de 100%, aparatul neputând face, uneori, diferența între virusurile vii, active și cele moarte. Inițial (n.n. – la prima internare), pacientul a fost testat, rezultatul a fost neconcludent, apoi a fost confirmat, a fost tratat, a avut două teste negative și a fost externat. Ulterior a revenit cu o infecție pulmonară și a decedat, iar testarea nu a fost concludentă”. Rămâne neprecizat de oficialii spitalului județean dacă în cazul acestui pacient se va mai face testare din probă de plămân. Cele două decese au fost anunțate astăzi, 20 iunie, de autoritățile sanitare . De ieri și până astăzi au mai fost confirmate 4 persoane, numărul total ajungând la 947 de persoane infectate cu coronavirus în Neamț.
Din 19 iunie 2020, Institutul Național de Sănătate Publică a reactualizat definiția de caz COVID-19 și recomandările de prioritizare a testărilor. Referitor la decese, INSP precizează că se recoltează țesut pulmonar pentru testare real-time PCR care să clarifice cauza decesului: „Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente (de ex. cancer, afecțiuni hematologice etc.) și COVID-19 trebuie raportată ca și cauză a decesului, independent de condițiile medicale preexistente care se supectează că au favorizat evoluția severă a COVID-19. COVID-19 trebuie menționată pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces. De asemenea, menționăm că, potrivit Ordinului MS nr.961/2020 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2, cazurile confirmate COVID soldate cu deces la care testele RT-PCR în dinamică din spută/aspirat bronșic sunt negative (2 teste) pot fi considerate deces datorat infecției cu SARS-CoV-2 dacă clinicianul evidențiază semne și simptome înalt sugestive și decesul este corelat cu evoluția clinică determinată de COVID. În situația în care apare necesitatea clarificării cauzei decesului, se indică examene RT-PCR din țesut pulmonar recoltat de către medicul specialist anatomie patologică/medicină legală fără a fi necesară necropsia”.
(C.I.)