0:00

S-au promis, au fost cumpărate, s-a zăngănit din chei, s-au făcut blițuri și apoi cu scârțâit de roți, microbuzele școlare au plecat către elevii din 16 localități nemțene. Primarii, care au fost cadorisiți, în cea de-a doua jumătate a lunii septembrie a.c., cu câte un microbuz școlar, au declarat la unison că sprijinul a picat la țanc. Pentru alte 16 comune, microbuzele au fost promise pentru perioada octombrie-decembrie. Și chiar dacă anul școlar și-a intrat serios în drepturi, elevii, care nu înțeleg de ce la ei nu au ajuns acele mașini care să-i transporte la școală, sunt nevoiți să îndure semnele unei ierni timpurii. Bat în continuare drumul pe jos în speranța că cineva își va aminti de ei înainte ca drumurile lungi și anevoioase să fie acoperite de zăpadă. De la Inspectoratul Școlar Județean Neamț reprezentanții au spus că nu a mai apărut nicio informație nouă cu privire la repartizarea următoarelor microbuze. În rural, promisiunile nu par să țină de cald, iar primarii spun că elevii au nevoie de mașini ca de aer. Spre exemplu, la Vânători-Neamț așteptarea s-a transformat în scepticism.

„Eu sunt un fel de Toma necredinciosul. Până nu văd, nu cred. Sigur că avem nevoie de microbuz, dar ce putem face. Nu ne-a anunțat nimeni deocamdată că vom primi microbuz școlar. Așteptăm”, a declarat Maria Petrariu, primarul localității Vânători-Neamț.

O nevoie stringentă de autovehicolul care să transporte elevii au nevoie și cei din Valea Ursului. Se pare că, potrivit primarului de acolo, despre momentul sosirii microbuzului școlar nu le-a mai vorbit nimeni din septembrie. „Avem nevoie ca de aer. Sunt 120 de copii, din 4 sate, care merg kilometri pe jos. Avem singură mașină, dar cu ea nu putem ajuta decât elevii din două sate. Am înțeles că la sfârșitul lunii noiembrie ar ajunge. Cine știe…”, a precizat Viorel Smeria, primarul localității Valea Ursului. Primarul Smeria are toate motivele să fie nerăbdător, deoarece în primul tur al prezidențialelor, la Valea Ursului, candidatul Victor Ponta a obținut un procentaj însemnat (aproape 79%).

La Icușești situația pare să fie și mai gravă. Așa cum ne-a mărturisit primarul elevii navetiști merg la școală cu transportul în comun. „Sunt peste 150 de copii care merg ori cu transportul în comun, ori pe jos din cauza lipsei unui microbuz școlar. Acum, noi am mai spus-o, avem nevoie de cel puțin două microbuze pentru că altfel nu facem față. Sau măcar unul din microbuze să fie de capacitate mai mare. Aceste microbuze rămân în continuare o prioritate pentru noi. Să sperăm că le vom primi până la urmă”, a spus Leonard Oprea. Reamintim că, în 19 septembrie, 14 microbuze școlare au fost repartizate, în cadrul unei festivități care a avut loc în fața Teatrului Tineretului. Lista localităților care vor beneficia de microbuze, așa cum a fost ea prezentată de autorități, este următoarea: Girov, Grințies, Icușești, Ion Creangă, Oniceni, Pângărați, Petricani, Piatra Șoimului, Pipirig, Stănița, Poiana Teiului, Ștefan cel Mare, Tarcău, Valea Ursului, Văleni și Vânători-Neamț.

Marian TEODOROF

Articolul precedentOare cine-i ține pe unii de șale?
Articolul următorÎn faţa inundaţiilor, prioritatea zero este viaţa