0:00

Ieri, de la ora 10, aşa cum era programat, s-a desfăşurat exerciţiul de alarmare publică în comunele Farcaşa, Borca şi Poiana Teiului, în caz de inundaţii pe fond de zăpor. „Conform scenariului exerciţiului, lungimea zăporului trece de 25 de kilometri şi, în dimineaţa zilei de 6 noiembrie, este emisă o avertizare meteorologică de precipitaţii cod roşu, pentru cele trei comune”, a declarat sublocotenentul Andrei Grancea, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ.

„Membrii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă se întrunesc în şedinţă extraordinară şi stabilesc priorităţile de acţiune. Principala metodă pentru evacuarea persoanelor din localităţile afectate este autoevacuarea. Persoanele care nu se pot evacua din cauza unor probleme locomotorii, gravidele aflate în ultimul trimestru de sarcină şi bătrânii sunt luaţi în evidenţa serviciilor locale pentru situaţii de urgenţă, prin grija cabinetelor medicale din comună, astfel încât să se realizeze imediat protecţia acestora”.

În zilele premergătoare exerciţiului au fost verificate sirenele din localităţile de pe malul Bistriţei şi s-a stabilit ca, în cazul apariţiei unei situaţii de urgenţă, avertizarea locuitorilor să se facă şi cu ajutorul clopotelor de la biserici. „Scopul acestui exerciţiu a fost să ne asigurăm că toată lumea a înţeles că, în caz de inundaţie, prioritatea zero este salvarea vieţilor, preocuparea următoare fiind protejarea bunurilor”, a conchis lt. col. Mihai-Ciprian Mitrea, adjunctul inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ. În cadrul exerciţiului de alarmare, elevii de la Şcoala Gimnazială Farcaşa au mai simulat o dată evacuarea din clasă, de data asta mult mai ordonat, dovedind că au conştientizat faptul că panica este mai periculoasă, uneori, decât situaţia de urgenţă în sine. (C. MIRCEA)

Articolul precedentCopiii aşteaptă, politicienii au alte treburi! / Roțile microbuzelor şcolare împotmolite în campanie
Articolul următorIncendiu la mănăstirea catolică din Buruieneşti