0:00

Copii talentaţi, dar fără părinţi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Tabăra de Creație „O şansă pentru tinerii talentați” și fără posibilități de afirmare din Nemțișor este un loc cunoscut de prea puțină lume. Pentru că promovarea unor activități de recreere a unor copii fără părinți și fără posibilități de afirmare, nu aduc nici bani, nici rating pentru o mare parte a presei. Dar acest fapt nu l-a dezarmat pe Nicu Luca, cel care a înființat această tabără. Prima ediție a taberei de creație „O șansă pentru tinerii talentați” a avut loc anul trecut în perioada 4-14 iulie. A doua ediție tocmai s-a încheiat. „Ideea de a înființa această tabără îmi aparține și m-am gândit că în acest fel aș stimula copiii să facă pictură. Ne axăm doar pe copii fără părinți, dar și pe cei cu probleme sociale, dornici de afirmare. La prima ediție de anul trecut au participat copii de la patru Centre Sociale din județ: Elena Doamna și Ion Creangă din Piatra Neamț, Centrul Ozana din Târgu Neamț și cel din Roman. Avem 22 de locuri de cazare și oferim și masă. Din păcate, nu toți vin în sprijinul acestei tabere. Doar Consiliul Județean și Primăria Vânători ne ajută cu finanțare. La ediția de anul acesta au venit 35 de copii de la Centrul Social Popasul Iubirii Milostive din Săvinești. Aici copii fac pictură pe sticlă, pe lemn, pe hârtie, dar ne dorim să facem o tabără națională unde să angrenăm cât mai mulți copii”, a declarat Nicu Luca.

„Copiii plâng când pleacă de aici”

În perioada următoare, Nicu Luca încearcă să aducă în tabăra de la Nemțișor copiii de la Centrul Social Ozana din Târgu Neamț, însă fără un sprijin material e foarte greu. De multe ori scoate bani din buzunarul propriu pentru mâncare sau ustensile pentru pictat. „Sunt convins că și doamna primar Adriana Petrariu, cât și domnul președinte Culiță Tărâță își doresc să ne ajute mai mult. Dar nu pot nici ei, că și-i pun în cap pe ceilalți consilieri locali și județeni și poate nici nu sunt bani nici la ei. Însă cel mai important e că ne-au ajutat până acum și sper să ne ajute și de aici în continuare. Aici copiii sunt în lumea lor, sunt atât de fericiți, încât de multe ori îmi dau lacrimile. Când pleacă din tabără și rămân singur sunt cel mai nefericit om. Le fac foc de tabără, merg cu ei în drumeții pe deal, se joacă, aleargă. Și ei plâng când pleacă de aici”, mărturisește Nicu Luca.

La ultima ediție au fost premii în valoare de 20 de milioane pentru cei mai buni pictori. Premiul I a fost de 250 lei, premiul II de 150 lei, al III-lea de 100 lei, iar restul de câte 35 și 50 de lei.

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentRăzboieni: Pregătiri de sărbătoare
Articolul următorFarcașa: Pregătiri pentru Ziua comunei