spitalromanUn control al Direcției de Sănătate Publică Neamț (amănunte aici)  prin unitățile spitalicești din județ, a scos la iveală “bolile cronice“ de care suferă sistemul. După prezentarea problemelor de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț (amănunte aici ), urmează concluziile echipei de control de la descinderea la Spitalul Municipal de Urgență Roman. Verificările au urmărit respectarea condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească unitatea pentru obținerea autorizației de funcționare. În principiu este vorba de condițiile de funcționare, prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale, curățenia și dezinfecția, conformitatea biocidelor sau gestionarea și transportul deșeurilor periculoase și nepericuloase.

La fața locului inspectorii DSP au constatat că în secțiile Medicală, Recuperare, Boli Infecțioase sau Chirurgie sunt saloane cu prea multe paturi 4-6 și nu se respectă suprafața ce ar trebui alocată fiecărui pat. De asemenea, numărul de grupuri sanitare este insuficient. La Boli Infecțioase și Obstetrică – Ginecologie nu sunt finalizate lucrările de reparații și dotarea spațiilor pentru depozitarea echipamentelor de curățenie.

În unele spații din CPU, pereții si plafoanele prezintă  zone cu suprafața deteriorată, nelavabile, la magazia centrală a spitalului toate spațiile au pereții și plafoanele neigienizate, microclimat necorespunzător (temperatură scăzută și umiditate), rafturi insuficiente. La secția Neonatologie, în spațiul destinat bucătăriei dietetice, mobilierul și aragazul, sunt uzate fizic și moral și necesită înlocuire“, conform DSP Neamț. Sunt probleme și la vestiarele personalului care nu sunt igienizate, pereții și plafoanele au infiltrații, ușile și dulapurile sunt degradate și nu sunt amenajate grupuri sanitare cu dușuri și chiuvete.

Pentru toate acestea, echipa de control a făcut unele recomandări pentru unitatea medicală din Roman. S-a cerut, printre altele, efectuarea reparațiilor la spălătoria centrală pentru lenjeria infecțioasă, a reparațiilor curente la Centrul Primiri Urgențe și la magazia centrală a spitalului, precum și reinstruirea personalului care lucrează cu biocide, dar și asigurarea condițiilor cerute de lege referitoare la spațiul de stocare temporară a deșeurilor periculoase. Ar mai fi nevoie de amenajarea spațiului destinat bucătăriei dietetice de la Neonatologie, dar și a vestiarului personalului, conform normelor de igienă.

Dincolo de recomandări, Direcția de Sănătate Publică Neamț a dat și o amendă de 2000  lei.

(G.S.)

 

 

Articolul precedentPrelungire a termenului de depunere a cererilor la APIA
Articolul următorRazie în trafic: peste 600 de vehicule au fost trase pe dreapta
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.