cetate fantana bani

Lacăt pe fântâna de la Cetatea Neamţului
* „Ca să nu mai existe niciun fel de suspiciuni, banii din încasări vor fi adunaţi din 3 în 3 zile, de maşina instituţiei care va merge pe la toate muzeele”, a precizat Dorin Nicola, adjunctul Complexului Muzeal

Controlul de la Cetatea Neamţului, dispus de vicepreşedintele CJ Emilia Arcan, după apariţia unor reclamaţii, s-a terminat cu concluzii favorabile, după cum a precizat dr. Dorin Nicola, directorul adjunct al Complexului Muzeal Neamţ. Totuşi, ca la orice control, au fost descoperite nereguli şi dispuse măsuri pentru îndreptare. Din materialul pe care ni l-a pus la dispoziţie directorul Nicola rezultă că la Cetate „deşi se întocmesc documente contabile, nu este organizată o evidenţa clară a biletelor, a materialelor de la stand şi a sumelor încasate, atât la gestiunea principală, cât şi în cazul subgestiunilor, drept pentru care stabilirea stocurilor scriptice şi faptice nu s-a putut realiza cu exactitate la momentul controlului”.

De asemenea, s-a constatat că banii de pe bilete şi de pe produsele vândute la stand nu se depun zilnic la casieria centrală.

Atât la Cetatea Neamţului cât şi la Muzeul Memorial Ion Creangă Humuleşti au fost verificate „stocurile faptice la standul muzeal – bilete, taxe filmare şi fotografiere, taxe evenimente festive, materiale de promovare (pliante, cărţi poştale, publicaţii, materiale pe suport CD etc.), prin compararea cu listele furnizate de serviciul contabilitate, iar diferenţele constatate între scriptic şi faptic au fost justificate de gestionarii în cauză  prin sume de bani care au fost predate către casierie”.

Pentru ca pe viitor controlul asupra stocurilor să poată fi făcut mai uşor, gestionarii au primit caiete pentru monetar, fişe formular regim special pentru bilete (apropo de reclamaţia că la Cetate se vând bilete trase la xerox), modele de procese verbale pentru predarea cotoarelor biletelor şi carnete de bonuri transfer gestiune.

În acest an, Cetatea Neamţului a mai fost „călcată” o singură dată de o echipă de control care a verificat gestiunea principală prin luna martie şi nu a găsit nicio problemă. Totuşi, angajaţii s-au acuzat de furt între ei, arătând că sistemul cu turnichet de la poartă nu funcţionează, iar banii pe care îi aruncă oamenii în fântână sunt strânşi şi împărţiţi la mica înţelegere.

„Ca să nu mai existe niciun fel de suspiciuni, banii din încasări vor fi adunaţi din 3 în 3 zile, de maşina instituţiei care va merge pe la toate muzeele, iar turnichetul de la Cetate, care se blocheză din cauza infiltraţiilor, ori va fi schimbat la anul, ori va fi modificat”, a precizat Dorin Nicola. „Totodată, banii din fântână vor fi ridicaţi de contabil, o dată pe săptămână, ca să nu mai fie discuţii că erau şi euro sau lei moldoveneşti”.

Pentru ca niciun angajat al Cetăţii Neamţului să nu mai poată lua 5 bani din fântână, grilajul a fost încuiat cu lacăt. Gura târgului, însă, n-are zăvor!

 Cristina MIRCEA

Articolul precedentPoliţiştii nu mai vor sancţiuni de la şefi
Articolul următorCampanie fără mici și găleți?

1 COMENTARIU

  1. TOVARASY DE LA CETATE PRIMA DE A INPARTI BANII INTRE VOI CA LA TARG FACETI CEVA SI PENTRU PERSOANELE DIVERSAMENTE DISABILE CARE SE OPRESC IN FATA INTRARI IN CETATE SI PRIVESC CUM A PROIECTAT ACESTI COMUNISTY CU BANI EUROPENI O RECONSTRUCTIE A CETATII FARA ACCES PT DISABILI O RUSINE CE E VALABILA DOAR IN ROMANIA UNDE DISABILI SUNT PRIZONERI IN CASA S-AU AFARA UNDE STATUL SE COMPORTA CA IN COREEA DE NORD SI NU AU NICI O RESPONSABILITATE PT DISABILI.

Comentariile sunt închise.