0:00

Aseară, 9 noiembrie, la ora 22, Tribunalul Neamț a decis arestarea preventivă a 6 din cei 12 contrabandiști de țigări din Neamț și Suceava duși la instanță de DIICOT Neamț. Ei sunt acuzați că au format un grup infracțional și în câteva luni, în perioada mai – noiembrie 2021, au vândut 300.000 țigări rusești și au prejudiciat bugetul de stat cu 4 milioane lei. Țigările erau colectate la Vicovu de Sus (Suceava) și transportate cu mașinile până la „colaboratorii” din Roman. Pe drum, numerele de înmatriculare erau schimbate din mers, pentru a nu fi identificați. De la Roman, țigările erau împărțite altor membrii ai grupării care aveau firme și puteau să le vândă, din județele Neamț, Suceava, Iași, Vaslui.

Au primit mandate de arestare 4 inculpați din Neamț: Ioan Ciprian Rusu, din Roman – pentru 205 acte materiale, Ion Ghercă, tot din Roman – 24 de fapte, Ionel Simion, din Sagna – 24 de fapte, Vasile Iulian Mircia, din Ruginoasa – 35 de fapte.  Și doi din Vicovu de Sus (Suceava): Ioan Măndici – 18 fapte și Constantin Lucian Costea – 20 de fapte. Imediat după aflarea deciziei, toți au depus contestație, astfel că la Curtea de Apel Bacău se va da o hotărâre definitivă.

Arestați la domiciliu sunt Virgil Andrei Măciucă din Roman, unul din cei care depozita țigările, cu 11 fapte probate de anchetatori, Mihai Daniel Agache din comuna Horia, cu 16 fapte și Daniel Constantin Hariton, din Vicovu de Sus (Suceava), cel care a condus mașinile cu numerele false, inculpat pentru 20 de fapte. Toți trei au depus contestație și vor fi judecați la Bacău.

Instanța a decis 60 de zile de control judiciar pentru Paul Bogdan Toea, din Roman, cu 7 fapte de contrabandă, Ștefănuț Vasile Păiuș, tot din Roman, cu 3 fapte și pentru Dorel Coteț, din Fălticeni (Suceava), cu 7 acte materiale.

Această rețea de contrabandiști a fost destrămată în urma perchezițiilor DIICOT Neamț din 8 noiembrie derulate la 39 de suspecți din cele patru județe. Peste 33.000 euro, sume în lei și valută, dar și 1.288 pachete de țigări, un pistol neletal și mai multe cartușe au fost confiscate. 22 dintre suspecți au fost aduși la audieri .

C.I.

Articolul precedentPlanuri pe termen lung: 90% populație vaccinată până în 2023!
Articolul următorSuspectul din cazul crimei de la Târgu Neamț cere înlăturarea arestului preventiv