0:00

Planuri pe termen lung: 90% populație vaccinată până în 2023!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMinisterul Sănătății a elaborat un document care face parte din Strategia națională de vaccinare împotriva COVID-19 în care detaliază obiectivele privind rata de vaccinare a populației.

Conform documentului care poate fi citit integral mai jos, se menționează că, pentru anul 2022, „obiectivul de acoperire vaccinală este de 70% pentru populația generală eligibilă cu vârsta de peste 12 ani”. Pentru copiii mai mici de 12 ani, se manifestă o reticență mai mare, obiectivul fiind de doar 20%, „date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticență parentală”.

Pentru anul 2023, obiectivul este chiar mai îndrăzneț: „acoperire vaccinală de peste 90% în populația generală eligibilă, cu vârstă de cel puțin 12 ani”. Asta în condițiile în care, o altă țară latină, Portugalia, anunța la sfârșitul lunii septembrie că are 85% din populație vaccinate cu schema completă.

Se menționează, de asemenea, că la „sfârșitul zilei de 1 noiembrie, România avea o rată de vaccinare de aproape 42% a populației eligibile de peste 12 ani și o rată de acoperire din populația generală rezidentă de aproximativ 36,8%”. Pentru atingerea obiectivului pentru anul 2022, „ar mai trebui vaccinați aproximativ 5 milioane cu două doze”.

Documentul propune ca numărul de doze de vaccin care ar fi necesare pentru anul 2022 să fie stabilit în funcție de obiectivul propus și asigurând „stoc de rezervă” de 25% pentru a acoperi anumite situații neprevăzute. Concluzia documentelui este că în 2022, ar fi nevoie de 16,9 milioane de doze de vaccin, marea majoritate urmând să provină de la Pfizer și Johnson&Johnson, acestea fiind cele două seruri care au fost la cea mai mare căutare.

În ultima lună, numărul persoanelor vaccinate a crescut mult, în contextul în care criza medicală s-a accentuat și situația din spitale a ajuns disperată. În regiunea Nord-Est procentul celor vaccinați este în continuare mult mai scăzut raportat la alte zone ale țării. Site-ul oficial arată că, la data 5 octombrie, nicio localitate din Neamț, de exemplu, nu trecea de rata de vaccinare de 30%. Chiar ținând seama de creșterea ratei de vaccinare în ultima lună, situația actuală este încă departe de acel obiectiv de 70% pentru 2022. Mai ales că au trecut mai bine de șase luni de când vaccinurile sunt disponibile pentru întreaga populație și majoritatea populației a ales să nu le folosească. Strict din punct de vedere al cifrelor este corect că ar fi nevoie de doar 5 milioane de persoane nou vaccinate pentru a atinge obiectivul dar a convinge aceste persoane va fi o provocare pentru noua coaliție care se pregătește să preia guvernarea.

document-2021-11-9-25168451-0-strategia-vaccinare-impotriva-covid-19

Vlad Bălănescu

Articolul precedentUn bărbat a murit după ce a căzut în fântână
Articolul următorContrabandiștii de țigări: 6 arestați preventiv, 3 liberi și 3 arestați acasă
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.