* el a fost ales cu unanimitate să conducă CJ Neamț până la organizarea alegerilor
* ca formalitate, Emilia Arcan a renunțat la funcția de vice, dar în aceeași ședință a primit înapoi atribuțiile, ca simplu consilier județean
* eficiență maximă: consilierii județeni au făcut două ședințe extraordinare, una după alta
* ”Pentru interesul județului”, a fost explicația

Constantin Iacoban, consilier județean UNPR și președintele filialei Neamț a formațiunii politice, a fost ales ieri președintele Consiliului Județean Neamț. Cu unanimitate de 33 de voturi din tot atâtea posibile, Iacoban va conduce județul până la organizarea alegerilor, cândva prin ianuarie-februarie. Ședința de ieri a fost minuțios pregătită, până-n cele mai mici detalii, iar scenariul a fost bine dus la îndeplinire de toată lumea, deși, la început, liberalii au încercat să sugereze că întrunirea n-ar fi fost legal convocată. Convinși de caracterul urgent argumentat de secretarul de județ și de colegii de la PSD, consilierii PNL au ținut isonul și, într-o atmosferă în care ”interesul județului mai presus de orice” a fost pe buzele tuturor, ca o mantră, s-au pus lucrurile într-o ordine la Consiliul Județean, rămas în derivă după dispariția lui Culiță Tărâță.

Pentru ca Iacoban să devină președinte interimar, a fost nevoie de câteva formalități. Mai întâi s-a luat act de demisia Emiliei Arcan din funcția de vicepreședinte de CJ. Apoi Constantin Iacoban a fost ales vicepreședinte în locul ei. Apoi Constantin Iacoban a fost mandatat vicepreședinte cu atribuții de președinte. Apoi Emilia Arcan a fost mandatată să fie consilierul județean care să preia atribuțiile de vicepreședinte. În felul acesta s-a închis cercul și toate au fost așa cum trebuia să fie. Fără o expunere atât de seacă, procedura a durat totuși preț de vreo oră și un pic, fiind presărată și cu complimente transpartinice (Mircea Pintilie, independentul de la PDL a mimat convingător surpriza când a întrebat de ce a demisionat Emilia Arcan, fiindcă grupul independenților i-a apreciat activitatea), cu lobby politic (Vasile Pruteanu și Gabriel Vișan au profitat de conjunctura amiabilă și au smuls semnăturile colegilor de la toate partidele pe o rezoluție pe care Mugur Cozmanciuc, președintele deputat al PNL Neamț, vrea s-o ducă la Ministerul Transporturilor ca să facă drum cu patru benzi de la Piatra la Bacău) și chiar cu felicitări și aplauze, nu doar pentru proaspătul președinte de județ, ci și pentru Neculai Pușcașu (PSD), a cărui aniversare a fost tot ieri. A avut loc și un moment hazliu, când Dan Constantin a recitat mai devreme poezia învățată și a propus-o pe Emilia Arcan, proaspătă demisionară, să fie vicepreședinte cu atribuții de președinte, însă DVC și-a revenit rapid și a reluat nominalizarea un proiect mai târziu, așa cum trebuia.

Noul președinte a mulțumit ”pentru votul masiv acordat și pentru încredere” și le-a promis colegilor nu doar disponibilitate la dialog și colaborare, ci și ”mulțumiri mai multe și mai consistente cu prilejuri viitoare”. ”Să lucrăm împreună în această perioadă de interimat și să ducem înainte activitatea din județ, să rezolvăm problemele existente. Interesul este să mergem înainte, fiindcă sunt multe probleme de rezolvat”, a declarat Constantin Iacoban.

Și, de bine ce a preluat funcția, și-a intrat și-n atribuții, conducând cap-coadă o a doua ședință extraordinară, derulată la cinci minute după încheierea celei dintâi. Cu această ocazie, s-au modificat organigrama și statul de funcții al aparatului de specialitate al CJ Neamț (în sfârșit au fost recunoscute promovările profesionale ale celor opt salariați care vinerea trecută amenințau cu greva, că nu le sunt recunoscute concursurile nici la patru luni de când le-au câștigat), s-a făcut o asociere pe bani cu Fundația ”Solidaritate și Speranță” a părintelui din Săvinești, s-a rectificat bugetul județului, s-a dat licență de traseu pentru o cursă specială și s-au discutat multe la diverse.

Noul președinte al CJ Neamț i-a anunțat pe colegi că săptămâna viitoare se vor vedea din nou la ședință, de data aceasta fiind vorba de ordinara aferentă lunii decembrie. Constantin Iacoban a explicat că nu dorește să ducă ședința până spre sfârșitul lunii întrucât vin sărbătorile.

Dana OSTAHIE