0:00

Astăzi, bibliotecarul, publicistul şi scriitorul Constantin Bostan împlineşte o vârstă rotundă, 70 de ani. Cunoscut îndeosebi de pietreni în calitatea sa de bibliotecar – cu vreo patru decenii de activitatea în această importantă instituţie judeţeană de cultură, sărbătoritul are în spate şi o activitate jurnalistă importantă, atât înainte de 1989, cât şi imediat după, precum şi o activitate scriitoricească remarcabilă. S-a născut la 7 noiembrie 1944, la Bodeşti, Neamţ. Liceul „Petru Rareş”, a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii Bucureşti (1969). Este redactor la cotidianul „Ceahlăul” din 1969 până în 1974, când este transferat la Biblioteca Judeţeană Neamţ. Custode al fondului documentar „G.T. Kirileanu”.

Din 1990, este director al instituţiei. Colaborează la diverse publicaţii: „Ateneu”, „Convorbiri literare”, „Cronica”, „Asachi”, „Antiteze”, „Apostolul” şi editează, împreună cu Dumitru Simionescu şi Emil Nicolae, publicaţia „Acţiunea”. De-a lungul anilor, a parcurs un drum plin de dificultăţi de toate felurile, un drum lung de peste 30 de ani, dacă avem în vedere perioada de cercetare care începe cu primul contact al său cu fondul G.T. Kirileanu încredinţat lui, la venirea în colectivul Bibliotecii Judeţene din Piatra-Neamţ, pentru organizarea acestuia din punct de vedere biblioteconomic, şi până în prezent, dând dovadă de ştiinţă şi de pricepere în domeniul alcătuirii de ediţii, atât când a fost vorba de realizarea unor cărţi despre sau ale lui G.T. Kirileanu, cărturarul asupra operei căruia şi-a îndreptat cercetarea, pe care îl considerăm crezul său scriitoricesc, şi pentru al cărui nume, devenit emblematic pentru Piatra-Neamţ, a insistat să fie atribuit Bibliotecii Judeţene Neamţ, dar şi ale fratelui acestuia, Simion T. Kirileanu, învăţător.

Cărţi: „G.T. Kirileanu. Contribuţii documentare”, 1970 (în colaborare cu Valentin Ciucă); „G.T. Kirileanu sau Viaţa ca o carte. Mărturii inedite”, 1985; (ed. îngr., cuvânt înainte de C. B.; bibliografie selectivă de V.M. Ungureanu); „G.T. Kirileanu, «Scrieri»”, vol. I, 1989, vol. II, 1997; (ed. îngrijită, studiu introductiv, note şi indici, comentarii şi bibliografie de C.B.); „Ştefan cel Mare şi Sfânt, istorisiri şi cântece populare strânse la un loc de Simion T. Kirileanu (învăţător)”, 2004; „Sub trei regi şi trei dictaturi. Amintiri, jurnal şi epistolar, vol. 1: 1872-1916”, 2004; „Cozla. Povestea muntelui cu ape minerale, parc, pârtie schit şi telegondolă”, 2008; „Gh. T. Kirileanu. Un destin, sub semnul lui Creangă şi Eminescu, la Palatul Regal”, 2010. Anul acesta a lansat primele două volume din cele 6 proiectate G.T. Kirileanu, „Martor la istoria României (1872-1960)”, volume ce vor conţine rezultatul muncii sale de o viaţă dedicată ilustrului său înaintaş (jurnal, scrisori, alte însemnări rămase de la cel care a fost bibliotecarul Palatului Regal al României). Să îi urăm din acest colţ de pagină LA MULŢI ANI! (N. SAVA)

Articolul precedent„Valea Ozanei”, reprezintă Târgu-Neamț la Târgul de Turism
Articolul următorIncubator de afaceri la Piatra Neamț

2 COMENTARII

  1. am fost bibliotecar 22 ani intr-o comuna nemteana.datorita domnului Bostan am acumulat foarte multe cunostinte atat d.p.d.v. profesional dar si pentru cultura mea generala. Am participat la multe actiuni culturale initiate si conduse de domnul DirectorM-a ajutat in multe situatii iar cand a trebuit sa iau o hotarare importanta mi-a dat cel mai bun sfat. LA MULTI ANI domnule Director !

Comentariile sunt închise.