0:00

Consiliul Concurenței – alfabetizare, investigații, amenzi uriașe, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Laszlo Gyerko

Caravana Consiliului Concurenței a revenit, astăzi (28 mai), la Piatra Neamț cu o nouă conferință, organizată de această dată în parteneriat cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și Camera de Comerț și Industrie Neamț. Tema anunțată – „Conformarea întreprinderilor cu regulile de concurență” – nu a stârnit audiența așteptată și, în egală măsură, meritată după succesul și participarea înregistrate la precedenta întâlnire, pe 19 martie. Cu tot cu musafirii de la București și asistenții lor, prefectul Ioan Vlad Angheluță, Vasile Asandei (director general ADRNE), Mihai Apopii (CCI) și 6 reprezentanți ai presei locale, s-au strâns 37 de persoane. Din zona mediului de afaceri au fost recunocuți ușor Șerban Strătilă, Emil Junghiu și Mihai Strungariu.

Fiecare în parte dintre prezentările susținute poate fi oricând subiect de conferință separată. Temele grăiesc aproape de la sine: „Concurența între teorie și practică” (Laszlo Gyerko, secretar de Stat – foto), „Înțelegeri anticoncurențiale în sectorul de retail alimentar” (punctul principal de interes fiind înțelegerile verticale de fixare a prețului de revânzare – Daniela Bădilă, Direcția Bunuri de Consum), „Programul de clemență” (Irina Popovici, Serviciul Carteluri) și „Combaterea concurenței neloiale” (Ciprian Pilan, Inspectoratul de Concurență Neamț).

Amendații de la Neamț

Prezentarea activității pe anul trecut a cuprins și o trimitere indirectă la Decizia nr. 58 din 22.12.2014 a Consiliului referitoare la încălcarea Legii concurenței de către Rovasag Prod SRL Sagna și E 85 Impex SRL Roman. Acestea au realizat o înțelegere de participare cu oferte trucate la o procedură de achiziție publică organizată de primăria comunei Ion Creangă în anul 2007. Inițial a fost investigată și Imrom SA Roman, audierile având loc la Piatra Neamț pe 28 noiembrie 2014. Firmele amendate au beneficiat de circumstanțe atenuante: ponderea redusă (mai mică de 20%) în cifra de afaceri a pieței pe care a încălcat legea și gradul mare de îndatorare (80%) pentru Rovasag Prod SRL, respectiv starea de faliment în cazul E 85 Impex SRL. În plus, Rovasag Prod SRL a recunoscut fapta! La final, Rovasag Prod a primit o amendă în valoare de 29.186 lei, iar E 85 Impex de 74.018 lei.

Sinteză a activității în 2014

Consiliul Concurenței – alfabetizare, investigații, amenzi uriașe, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiRăceala și rigoarea cifrelor oficiale pe anul trecut extrase din prezentări scutește de orice comentarii. Asta se întâmplă în condițiile în care 40% dintre firmele care funcționează în țară nu cunosc activitatea Consiliului Concurenței, iar Banca Mondială insistă pe reducerea aparatului de specialitate din inspectoratele teritoriale. Mai mult decât atât, salariații Consiliului nu primesc bonificații din sancțiunile aplicate.

INVESTIGAŢII DECLANŞATE:

  • 9 investigaţii pentru posibile practici anticoncurenţiale;
  • 1procedură privind nerespectarea angajamentelor;
  • 2 anchete sectoriale.

INVESTIGAŢII ÎN DESFĂŞURARE:

  • 56 investigaţii de încălcare a legislaţiei de concurenţă;
  • 11 anchete sectoriale.

INSPECŢII INOPINATE:

  • Au fost organizate 10 acţiuni, fiind controlate 62 sedii/puncte de lucru.

INVESTIGAŢII FINALIZATE:

  • 16 investigaţii privind încălcarea legii concurenţei;
  • 2 proceduri privind nerespectarea angajamentelor;
  • 2 anchete sectoriale (piaţa energiei electrice şi servicii de transport public local de persoane);
  • 1 studiu studiu pe piaţa asigurărilor de viaţă;
  • 7 investigaţii s-au finalizat cu sancţiuni – peste 50% din sancţiuni au fost aplicate pentru înţelegeri tip cartel;
  • 2 investigaţii s-au finalizat cu asumarea de angajamente de companiile implicate.

► Valoarea amenzilor aplicate in 2014 este cu 113% mai mare faţă de anul 2013:

                        An                  Valoare amenzi

2014              184,63 mil lei

2013                86,78 mil. lei                       

► Pentru prima dată au fost aplicate amenzi pentru nerespectarea angajamentelor

  • Două companii şi Liga Profesionistă de Fotbal au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 705.079 lei (aprox. 156.340 euro) pentru că nu au implementat angajamentele pe care şi le-au asumat în cadrul investigaţiilor derulate pe piaţa cartelelor de telefonie preplătite şi pe cea a retransmiterii jocurilor de fotbal.

DESCRIEREA AMENZILOR APLICATE

  • 029.538 lei (aprox. 35 milioane euro) – Metro, Real, Selgros, Mega Image şi 21de furnizori ai acestora pentru fixarea preţurilor la raft şi comportamentul în cadrul promoţiilor;
  • 567.555 lei (aproximativ 3,2 milioane euro) – 11 agenţii media pentru

înţelegere vizând eliminarea de pe piaţă a unor concurenţi;

  • 968.298 lei (aproximativ 2,89 mil euro) – patru companii (DAFORA S.A, FORAJ SONDE S.A. Craiova, Foraj Sonde S.A. Târgu Mureş, Upetrom 1 Mai S.A.) pentru trucarea unor licitații organizate de S.N.G.N. ROMGAZ S.A.;
  • 264.875 lei (505.021 euro) – 8 companii participante la un cartel pe piaţa serviciilor de taximetrie din Bucureşti şi Ilfov
  • 415 lei (aprox. 115.941 euro) – Avenir Telecom şi Euronet Services – nerespectarea angajamentelor;
  • 664 lei (aprox. 41.443 euro) – Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) pentru

nerespectarea angajamentelor;

  • 204 lei (aprox 23.000 euro) – 2 companii pentru trucarea unor licitaţii organizate de primăria Ion Creangă.

RELAŢIA CU INSTANŢELE DE JUDECATĂ:

  • calitate procesuală în peste 209 de dosare;
  • s- au pronunţat 49 de hotărâri irevocabile (în creşter cu 14% faţă de 2013), din care 96% favorabile autorităţii de concurenţă;
  • valoarea amenzilor menţinute în mod irevocabil în dosarele aflate pe rolul instanţelor în 2014, reprezintă 67% din cele impuse. (Viorel COSMA)
Articolul precedentPreședinta Judecătoriei Piatra Neamț aşteaptă sentinţa colegilor
Articolul următorZILELE BIBLIOTECII „KIRILEANU” 2015 PROGRAM
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.