Toate cele 27 de spălătorii și service-uri auto din Neamț, verificate de inspectorii de muncă, încalcă reguli elementare și obligatorii de protecția muncii. Condițiile în care se muncește în spălătoriile auto au fost controlate vineri și sâmbătă, în zile de vârf. Surprinzător pentru domeniul care a fost ținta acestui control tip campanie, prin care se dorește și limitarea muncii la negru, este faptul că a fost depistat un singur astfel de caz, la o spălătorie auto din Piatra Neamț.
“Majoritatea firmelor verificate la sfârșitul săptămânii trecute, în perioada campaniei din 19-20 octombrie 2018, sunt spălătorii auto din județ. Au fost aplicate 31 de avertismente contravenționale pentru abateri de la normele de securitate și sănătate în muncă și amenzi în valoare totală de 20.000 lei pentru un angajator la care s-a depistat o persoană care lucra fără forme legale de angajare”, declară Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamț.
Avertismentele sunt însoțite de obligația ce revine celor controlați de a investi în sănătatea și viața propriilor angajați. ITM Neamț a lăsat la fiecare din cele 27 de firme termene clare pentru achiziția de echipamente de protecția muncii care să fie acordate muncitorilor și care să protejeze împotriva umezelii și zgomotului. A fost impusă achiziția trusei medicale de prim ajutor în fiecare spălătorie și service controlate și automat desemnarea angajaților care trebuie să intervină în acordarea primului ajutor în caz de accident.
“S-a mai constatat lipsa verificărilor la instalațiile electrice, lipsa controlului medical periodic pentru lucrători și neidentificarea tuturor riscurilor de accidentare, de îmbolnăviri profesionale, pentru toate locurile de muncă din aceste unități. În fiecare caz în parte s-a dat un termen rezonabil pentru remedierea deficiențelor. La reluarea controalelor, angajatorii sunt pasibili de amenzi cuprinse între 5.000 lei și 10.000 de lei dacă nu respectă măsurile dispuse”, a adăugat purtătorul de cuvânt al ITM. O parte din abaterile sancționate țin și de vraiștea din documentele verificate, din care lipsesc evidența zilnică a orelor lucrate de fiecare angajat. (C.I.)