Circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă, duminică, 18 martie, pe toate drumurile din județul Neamț, informează Prefectura Neamţ, într-un comunicat de presă. „Nici o cale rutieră nu a fost închisă, potrivit raportărilor realizate, duminică dimineață, de factorii responsabili din județ. Prefectul Vasile Panaite a cerut reprezentanților Secției de Drumuri Naționale, precum și celor de la DRUPO să fie prezenți pe toate sectoarele de drum predispuse la înzăpeziri, dar și pe celelalte drumuri naționale și județene”, potrivit sursei citate.

„Este important ca toți factorii de răspundere să se implice cu maximă seriozitate, pentru a trece cu bine și peste acest episod de iarnă veritabilă. Fenomenul va persista câteva zile și de aceea îmi doresc ca efectele acestor fenomene să fie resimțite cât mai puțin de locuitorii județului Neamț. Îmi doresc ca circulația rutieră să se desfășoare normal”, a declarat Vasile Panaite.

Noapte capricioasă în Moldova, pe fondul codului galben de ninsori

Pe drumurile naționale au acționat, începând de sâmbătă după-amiază și până duminică dimineață (17/18 martie), 39 de utilaje și au fost răspândite 260 de tone de sare. Duminică dimineață, temperatura aerului era în zona de minus 6 grade Celsius. De asemenea, ningea abundent în zona de munte, cu vânt de circa 30 de kilometri pe oră. Carosabilul era acoperit cu zăpadă frământată de până la 4 centimetri. Potrivit reprezentanțior Delgaz, duminică dimineața nu erau raportate probleme în județul Neamț. Astfel, în noaptea de 17/18 martie 2018, la nivelul DRDP Iași s-a acționat cu 157 autoutilaje și s-au răspândit nu mai puțin de 1.046 tone de material antiderapant. Nu s-au înregistrat probleme deosebite, cu excepția câtorva autovehicule derapate, dar repuse rapid în trafic de echipele aflate în teren, fără blocarea arterelor de circulație.

Un astfel de exemplu a fost consemnat în zona Mestecăniș, pe DN 17 (județul Suceava), unde un TIR echipat necorespunzător a derapat în afara părții carosabile, cu blocarea temporară a circulației în zonă. După scurt timp însă, acesta a fost tractat de autoutilajele DRDP, cu reluarea circulației. De asemenea, două TIR-uri au întâmpinat probleme la urcarea în rampă pe 28A, în apropiere de Pașcani, acestea fiind depășite însă, tot cu intervenția autoutilajelor DRDP.

„Din fericire, putem spune că nu am înregistrat probleme majore, cu excepția câtorva derapări, cauzate și de echiparea necorespunzătoare a autovehiculelor și neadaptarea vitezei la condițiile de trafic. De asemenea, spre dimineață, am avut unele probleme cu transformarea ninsorilor în ploaie înghețată pe unele sectoare din județul Neamț, dar și cu viscolul la sol, care începe să formeze suluri de zăpadă pe carosabil, în Iași. Nu în ultimul rând, aș remarca buna colaborare în teren cu reprezentanții Poliției Rutiere, care au atenționat sau chiar oprit participanții la trafic pe sectoarele cu probleme și cărora aș dori să le mulțumesc, pe această cale”, a detaliat Ovidiu Mugurel Laicu, director general regional al DRDP Iași.

Începând din această dimineață, de la ora 8:00, a intrat în vigoare o avertizare cod galben de ninsori abundente, valabilă până la ora 23:00, pentru Moldova, și Muntenia și întreg arcul carpatic. În intervalul menționat, vor predomina ninsorile și se va depune strat consistent de zăpadă. Vântul va avea intensificări în majoritatea zonelor, cu precădere în cele de munte. Vremea se va răci accentuat, cu temperaturi cu 10-15 grade mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă. Pe acest fond, DRDP Iași recomandă prudență maximă din partea participanților la trafic, în condițiile căderilor masive de precipitații, dar mai ales a variațiilor mari de temperatură, care pot conduce la formarea ghețușului. Totodată, le recomandăm să nu plece la drum decât în situații de maximă necesitate, cu echiparea adecvată a autovehiculelor și informarea prealabilă cu privire la condițiile de drum. La acest moment, pe drumurile naționale din administrare sunt în acțiune 141 de autoutilaje. DRDP Iași stă la dispoziția participanților la trafic pentru orice informații despre starea drumurilor naționale din zona Moldovei, prin Dispeceratul său deschis în regim de permanență – telefon 0232/213168. Informații actualizate despre starea vremii și a carosabilului pot fi obținute și de la Dispeceratul CNAIR, la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360, precum și de pe paginile noastre web, www.drdpiasi.ro, respectiv www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situația Drumurilor Naționale. (ZCH NEWS)

Articolul precedentACTUALIZARE Incendiu cu victime în anexa Văleni
Articolul următorL4: Cimentul-Bradu 3-2 * Pintilii: „Îmi asum o primă repriză fricoasă!”
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.