0:00

Concurența duce la performanță, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Handbaliștii juniorii III, ai LPS Piatra Neamț, ambiționați de performanțele juniorilor I, vicecampioni naționali și medaliați cu aur la Olimpiada Națională a Sportului Școlar, au abordat cu mult curaj faza finală a Campionatului Național, desfășurată la Cluj. Deși nimeni nu le dădea nicio șansă, elevii antrenorilor Adriana și Răzvan Caba au pierdut finala mică, împotriva Academiei de Handbal Baia Mare, scor: 23-25 (13-11), după un meci considerat a fi cel mai frumos și dramatic al turneului. Locul 4, pe țară, rămâne, însă, în palmaresul ”mânjilor”, la loc de cinste, iar echipa se anunță a fi una de ”aur”, pentru LPS Piatra Neamț.

Obiectiv depășit

Obiectivul pentru handbaliștii juniorii III în sezonul actual a fost accederea între cele mai bune 8 formații, adică la turneul final de la Cluj. Ne dorim să ajungem în actul final al competiției. Este din ce în ce mai greu, deoarece echipele private vin puternic din spate și își doresc rezultate. Noi, ca unitate, avem un handicap față de privați – situația financiară, care lasă de dorit nu numai în județ, ci în majoritatea zonelor din țară. Supraviețuim cu greu, dar nu uităm că speranța moare ultima și nu ne vom da bătuți!, a declarat profesorul Răzvan Caba înainte de bătăliile din turneul semifinal de la Pitești și cele de la Cluj, desfășurate în ultimul act al Campionatului Național. Dar, a mai adăugat că a avut ce învăța de la profesorul care i-a fost mentor și coleg de catedră: Regretatul profesor Ovidiu Țoc mi-a spus un lucru deosebit, în legătură cu marea performanță: la fete, încă de la grupele de începătoare, este mai dificil și munca este mai mare, dar, odată ce sunt puse «pe direcție», nu trebuie decât să le îndrumi foarte ușor. La băieți, lucrurile stau altfel: plecarea este rapidă și rezultatele sunt imediate, dar greul abia atunci începe, deoarece nu trebuie scăpați din mână.

Concurența duce la performanță, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Pas cu dreptul spre semifinale

Tinerii handbaliști ai LPS Piatra Neamț, și-au asigurat un loc în semifinala Campionatului Național, după primele două meciuri. Beneficiind de arbitraje ezitante, ale unor cupluri ce au dezavantajat, pe rând, formațiile angrenate în lupta finală, pietrenii au trecut în primul meci de CSS Făgăraș, cu 26-25, după ce scorul arăta 21-25 cu două minute înainte de finalul jocului! În cea de-a doua zi, pietrenii, la conducerea ostilităților, de această dată, au obținut o victorie fără dubii, cu 24-23, împotriva HCM Constanța, victorie care le-a asigurat tinerilor handbaliști un loc în semifinale. AH Minaur Baia Mare a stat în calea pietrenilor în ultimul joc din grupă, reușind să producă prima înfrângere echipei antrenate de profesorii Adriana și Răzvan Caba, scor: 24-28. ”Spre deosebire de primul joc, unde finalul ne-a aparținut, cu Constanța a fost un joc mai echilibrat, în care am condus ostilitățile, după care am fost egalați, au condus ei și tot așa”, a declarat profesorul Răzvan Caba.

Joc bun, final de coșmar și prima lecție învățată

În semifinale, pietrenii au dat piept cu gazdele de la LPS Cluj, principala favorită la câștigarea turneului. În urma jocului, pe care l-au dominat, clujenii s-au impus cu 30-22, deși, la pauză, diferența era de numai trei goluri. Clujenii aveau, însă, să-și fructifice avantajul terenului propriu, în finala mare și să câștige trofeul de campioană a României, în meciul jucat cu Potaissa Turda. Partida a fost precedată de finala mică, unde LPS Piatra Neamț a întâlnit din nou echipa Academiei de Handbal Minaur. Iureșul părinților susținători, din tribune, s-a transmis și în teren, acolo unde pietrenii au pus stăpânire pe joc și au marcat dezinvolt aproape din orice poziție, conducând la pauză cu 13-11. Tinerii handbaliști ai LPS s-au pierdut, însă, spre finalul jocului când n-au reușit să se desprindă decisiv. Au avut chiar un avantaj nesperat, deoarece, în urma unor eliminări, au jucat în șase, contra trei jucători de câmp, dar n-au reușit decât să înscrie decât o singură dată. Firesc, Baia Mare a prins încredere și, cu trei minute înainte de final, când LPS Piatra Neamț conducea cu 23-22, au urmat trei goluri marcate de băimăreni și tot atâtea atacuri ratate de pietreni. 23-25 a fost rezultatul care a salvat Academia de Handbal Minaur de la un dezastru. A fost, în același timp, un rezultat care a umplut de lacrimi ochii tinerilor handbaliști ai LPS Piatra Neamț, prea siguri de medaliile de bronz.

Concurența duce la performanță, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Răzvan Caba are reguli dure pentru proprii copii

Răzvan Caba a mai antrenat echipe de copii, dar a și menținut în ”viață”, alături de profesorul Stelian Bursuc, HCM Piatra Neamț, după dispariția legendarei FibrexNylon. Profesorul de la LPS Piatra Neamț spune că fiecare echipă are particularitățile ei: ”În decursul carierei, am antrenat echipe de copii (9-18 ani), dar și echipe de seniori. Fiecare dintre eșaloanele de pregătire are greutatea sau frumusețea ei. La copii este greu, pentru că trebuie să-i învățăm cum să practice handbalul. La seniori trebuie să perfecționăm și să lucrăm și la fiecare caracter în parte. La ora jocului, handbalistul trebuie să fie în maximum de formă”. În capitolul ”realizări” se regăsesc și copiii: ”Realizarea cea mai mare a mea și a soției, sunt cei doi băieți: Cătălin și Ștefan. Băiatul cel mare, Cătălin, pot spune că s-a născut în sala de sport, a crescut în sală și acum practică handbalul. Ștefan, mezinul nostru, este înzestrat cu un spirit de învingător, este dornic să fie cel mai bun, cel ce vrea să dea cât mai multe goluri și, evident, vrea să câștige. Meseria de antrenor, dar și cea de părinte, în același timp, este foarte dificilă. Încerc să mă împart între antrenor și părinte (cu proprii mei copii), între antrenor al copilului meu și antrenor pentru colegii lui. Regulile pentru proprii mei copii la antrenament sunt un pic mai drastice”.

Cristi SOROCEANU

LOTUL JUNIORILOR III

Radu Turturică și Rareș Nistor portari, Tudor Ștefan Martin, Tiberiu Sârbu, Ionuț Nica, Cătălin Caba, Dragoș Gabriel, Alexandru Gavriluț, Alex Blăgescu, Georgio Mantu și Vlad Forman, jucători de câmp.

Antrenori: Adriana și Răzvan Caba

Articolul precedentEvaluarea Națională: 25 de minute de Matematică
Articolul următorColţii Înaltei Porţi de la Bruxelles