clopo caciulesti noua

Minunile de toate tipurile se țin lanț la Girov. În timp ce în Consiliul Local se petrec tot felul de năzbâtii cu trimitere penală, la Căciulești, un preot zelos a început lucrări neautorizate care avut drept rezultat dărâmarea unei clopotnițe. Ziarul nostru a semnalat cazul și a așteptat reacția autorităților. Inspectoratul de Stat în Construcții ne-a sunat și a semnalat că a luat măsuri pentru remedirea situației, în cazul nostru, revenirea la situația anterioară. Pentru a demostra acest lucru, ne-a fost înmânat un document emis de Primăria Girov, semnat de primar și de șeful de la disciplina în construcții, care demonstrează că de vină este… mortul! Adică clopotnița!

Primăria comunei Girov face control și emite un proces verbal de constatare – 5346/09.08.2013: „Ca urmare a deplasării în satul Căciulești, com. Girov, jud. Neamț, în vederea verificării lucrării «Extindere și renovare Casă prăznuire și Extindere clopotniță» executată de Parohia cu hramul «Nașterea Maicii Domnului» din localitatea Căciulești, s-a constatat că lucrările menționate în autorizația de construire nu au fost respectate, clopotnița autodemolându-se în urma începerii lucrărilor.

Urmare a celor constatate la fața locului se impun următoarele măsuri: Sistarea lucrărilor și intrarea în legalitate.

În caz contrar, conform Legii nr. 50/1991*** Republicată, art. 26, alin. (1), litera a) și alin. (2) sunteți pasibil de amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei”.

Am cerut amănunte primarului Vasile Olaru care ne-a precizat că, din spusele preotului de la parohia Căciulești, „în momentul în care oamenii lucrau la săpatul temeliei de lângă clopotniță, aceasta s-a înclinat, apoi a căzut, autodemolându-se”. Nu am fost lămuriți de ce oamenii munceau fără să existe o autorizație de construcție și de ce nu s-a aplicat deja amenda pentru acest lucru. În procesul verbal se minte și se face o trimitere la o  autorizație de construcție, care nu exista la momentul când au început lucrările, existând doar un certificat de urbanism! Este sau nu autorizație? Dacă nu este, cine a întocmit acest simulacru de proces verbal și de ce se încearcă mușamalizarea unei încălcări flagrante a legii? Trecem peste amănuntul că puteau muri oameni, dacă luăm în serios varianta… autodemolării!

Din punctul de vedere al ziarului ”Ceahlăul” procesul verbal este doar o modalitate de a mușamaliza lucrurile, un fel de praf în ochii opiniei publice. Este un mod funcționăresc de a rezolva lucrurile, de a nu supăra pe nimeni, mai ales un preot care are influență în campanii electorale.

În satul Căciulești, în ultimele zile, un grup de cetățeni, în frunte cu Eugen Burcard, intenționează să acționeze în instanță consiliul parohial și pe preotul paroh Ioan Horceac, argumentând astfel: „Clopotnița a fost ridicată în anul 1802, de către familia boierului Corbu. Era emblema satului și nu trebuia distrusă. Adaug faptul că dacă, retroactiv, Primăria Girov va elibera o autorizație de demolare, va ieși scandal mare”.

clopotnita caciulesti doc

Valentin BĂLĂNESCU

Articolul precedentUrsărescu nu mai e ostil cu Tărâţă
Articolul următorS-a mai dus un boem: A murit pictorul Constantin Filimon

2 COMENTARII

  1. Felicitari domnule!! Inca o data ati demonstrat ca sunteti un profesionist. Musamalizarile acestui popa nu au limite. Are o gasca de smecheri cu care lucreaza tot felul de magarii. In sat exista si praznicar, clopotnita si biserica ingrijita, cu toate dotarile Dar, de cand a fost adus acest individ in sat, a cautat tot felul de pretexte sa stranga bani din sat pentru capriciile si mofturile lui. Verficati cati bani cere pentu o inmormantare, pe care si asa o face de mantuiala. Vedeti cate reclamatii sunt la adresa lui la protopopiatul P. Neamt, insa nimeni nu ia nici o masura. Poate, intr-o buna zi demersurile dvs se vor face auzite si in alta parte decat la Primaria Girov.

Comments are closed.