0:00

Mai multe modificări legislative prevăzute de OUG nr. 164/2022 vor intra în aplicare, odată cu noua metologie, din 5 februarie anul acesta. Cele mai importante dintre acestea vizează un concediu de crește a copilului dublu față de acum pentru tați, creșterea indemnizației pentru gemeni sau tripleți și veniturile din străinătate luate în calcul. Întregul pachet de modificări se datorează transpunerii în legislația națională a unor regulamente europene. În plus, de la 1 martie, indemnizația va crește ca urmare a aplicării procentului aferent inflației din anul trecut, care a fost undeva la peste 15%.

Concediul de creștere a copilului în vârstă de până la doi ani (trei ani, în cazul celui cu dizabilități) poate fi acordat oricăruia dintre părinți, dacă sunt îndeplinite o serie de condiții legale. Părintele beneficiar are dreptul la o indemnizație care este de minim 2,5 x indicatorul social de referință – ISR și de maxim 8.500 de lei. În cazul sarcinilor multiple, aceasta se majorează cu 50% pentru fiecare nou născut. Majorarea nu poate fi mai mică decât valoarea minimă a indemnizației pentru creșterea copilului.

Concediu de creștere de două luni pentru tați și indemnizație mai mare pentru gemeni, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAtunci când mama se întoarce la muncă, tatăl poate beneficia de acest tip de concediu. Dacă până acum tații aveau dreptul la o lună de concendiu de creștere a copilului, acum această perioadă s-a dublat. Dacă, însă, tatăl nu solicită în scris acest concediu, mama nu poate efectua concediul în locul acestuia.

O altă noutate este faptul că, pentru perioada asimilată activității, pentru a îndeplini condiția celor minimum 12 luni din ultimii doi ani dinaintea nașterii copilului, va fi luat în calcul și concediul de acomodare. Dacă o persoană realizează venituri atât în țară, cât și străinătate, în statele în care se aplică Regulamentul CE nr. 883/2004, privind coordonarea sistemelor de securitate socială, fără suprapunerea perioadelor de activitate, la stabilirea indemnizației se iau în calcul veniturile realizate în ambele țări.

Angela Croitoru

Articolul precedentNumăr de telefon special pus la dispoziție de InfoCons
Articolul următorHoț dovedit de câinele polițist
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.