Varianta – aplicabilă inclusiv în cazul angajaților din Spitalul Județean Neamț, care, vineri dimineață au protestat spontan față de scăderea veniturilor după aplicarea noilor sporuri – a fost stabilită după negocierile de vineri, între sindicate şi Ministerul Sănătății.
Este vorba de acordarea unor stimulente financiare lunare celor care au venituri mai mici pe martie, maximum 3.600 lei, care ar urma să se dea infirmierilor, brancardierilor, îngrijitorilor și altor categorii de personal care nu beneficiază de creșterea salarială de la 1 martie. ”Soluția pe termen scurt presupune acordarea unor stimulente financiare lunare în limita a două salarii minime brute pe țară, care să acopere eventualele pierderi, conform prevederilor art. 193, alin (6) din Legea 95/2006 (în cazul instituțiilor sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătății), respectiv conform art. 199, alin. (2) din Legea 95/2006 (în cazul instituțiilor aflate în subordinea autorităților publice locale)”, explică Leonard Bărăscu, liderul Federației Sanitas.
După negocierile de vineri, ministrul Sorina Pintea a emis o circulară către toate direcțiile de sănătate publică, prin care le-a mandatat să transmită tuturor unităților sanitare din țară că pot acorda stimulente din venituri proprii, conform prevederilor Legii 95/2006, pentru personalul al cărui venit calculat pentru luna martie 2018 se situează sub venitul lunii februarie al acestui an. “Este o soluție de moment, astfel încât, respectând legea în vigoare, luna aceasta să nu existe personal în sistemul sanitar care să aibă venituri diminuate față de luna trecută“, a declarat Sorina Pintea.
Dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, managerul interimar al SJU Piatra Neamț, spune că soluția ministerului poate fi aplicată doar cu ajutorul Consiliului Județean Neamț, nu prin redistribuirea sporurilor acordate medicilor și asistenților. “Dacă vom primi această circulară, nu știu ce vom face, eu cred că problema se va rezolva altfel. De mâine, recalculăm tot și încercăm să creștem sporurile la infirmiere și la îngrijitoare, în primul rând, ca să recupereze ce-au pierdut. Veniturile noastre proprii sunt amanetate pentru rata la tomograf și nici nu este lege pentru a folosi banii la cheltuielile salariale. Iar din fondurile pe care le primim de la Casa de Asigurări suntem deja în 70% cheltuielile salariale. Domnul președinte Ionel Arsene a spus că încearcă să mărească suma pe care o dă Spitalului Județean pentru aceste sporuri, se vor face niște eforturi și calcule pe toate instituțiile arondate Consiliului Județean și încearcă să ne dea nouă o sumă mai mare, în așa fel încât să acoperim pierderile infirmierelor și îngrijitoarelor și să rezolvăm cu gărzile de sâmbătă și duminică. Din ce-am discutat cu alți manageri din țară, majoritatea spitalelor au sporurile la minim, unii au gărzile pe sâmbătă și duminică plătite mult mai puțin decât la noi – noi avem 75%, în țară sunt spitale mari care au între 25% și 50%“.
Problema salariilor în Sănătate va fi rezolvată în perioada următoare, deoarece “Ministerul Sănătăţii este ordonator principal de credite pentru 60.000 de persoane. Pentru 200.000 de persoane ordonatori principali sunt autorităţile locale“, a mai spus ministrul Sănătății. Aceasta a adăugat că “până la urmă, un spital care are cheltuiala de personal până în 70% se încadrează foarte bine şi poate să dea aceste completări, stimulente, liniştit. Pentru că stimulentele nu se dau la tot personalul, ci personalului care pierde faţă de venitul din februarie, tocmai pentru a putea echilibra lucrurile. Aici vom vedea fiecare cum se gospodăreşte“. Ulterior, se va avea în vedere reglementarea finanțării spitalelor în funcție de categoria de clasificare.
Pe de altă parte, Sanitas a decis, la Consiliul Național de vineri, ca până joi, 19 aprilie, să reia discuțiile cu managerii unităților sanitare, cu autoritățile locale și cu toate instituțiile implicate în finanțarea sistemului sanitar, pentru aplicarea soluției oferite de partea guvernamentală. “În paralel, liderii Sanitas vor colecta documente doveditoare (fluturași de salariu) în baza cărora să se poată face o analiză clară și completă a diferențelor de salarizare înregistrate în luna martie 2018, comparativ cu februarie 2018, pe categorii profesionale, de nivel de pregătire și de unități angajatoare“.
Până la renegocierea regulamentului de sporuri, rămâne de văzut dacă vor fi fonduri pentru acordarea acestor compensații financiare. (C.I.)