sju upu noua

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț va avea, în cel mai scurt timp, un compartiment destinat chirurgiei vasculare. Conducerea celei mai mari unități spitalicești din județ a primit aprobarea de la Ministerul Sănătății pentru a înființa acest compartiment, cu 5 paturi, ce urmează să funcționeze în incinta secției Chirurgie.

Până nu demult, la SJU Piatra Neamț nu s-a putut înființa un asemenea compartiment, din cauză că nu exista niciun medic specialist. Acum, însă, specialistul există. Se numește Bogdan Olaru, are 32 de ani, vine din Galați și a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș, iar specializarea și-a definitivat-o la Cluj Napoca.

A ajuns la Piatra Neamț la începutul acestui an, când a găsit un post disponibil în secția Chirurgie. N-a venit singur, ci însoțit de soția sa, de origine din orașul de la poalele  Pietricicăi. Spune că, încă din adolescență, a știut ce carieră dorește să îmbrățișeze.

„Ca mai toți medicii, încă din clasa a șaptea, când am început să studiez despre biologie și anatomie, m-am simțit foarte atras de acest domeniu, în special de partea de chirurgie cardiacă și vasculară”, povestește dr. Olaru. El spune că, inițial, a dorit să se specializeze în chirurgia cardiovasculară, dar pe perioada facultății a înțeles că se ajunge foarte greu să practici în acest domeniu și s-a simțit oarecum descurajat, hotărându-se să se reorienteze.

„Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că, mai ales în țara noastră, nu prea ai pe unde să practici chirurgia cardiovasculară. Sunt puține spitale și centre private în care se practică în acest domeniu. Chirurgia vasculară este un domeniu relativ nou, care s-a desprins ca specialitate de sine stătătoare (din chirurgia cardiovasculară, n.r.) de aproximativ 10 ani, ca o necesitate, din cauza patologiei extrem de vaste pe care o cuprindea chirurgia cardiovasculară. În alte țări din lume, chirurgia vasculară se practică de zeci de ani. Au existat și la noi specialiști, care acum au ajuns la vârsta pensionării, care au practicat în chirurgia vasculară, dar nu ca ramură de sine stătătoare”, a mai spus dr. Bogdan Olaru.

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț este al patrulea din Moldova unde există un compartiment de chirurgie vasculară, după Iași, Suceava și Galați. (A. SÎRBU)

Articolul precedentEfect al accidentului din Apuseni / S-a constituit Grupul de lucru pentru salvare montană
Articolul următorHai în viitor! – ediția 2014