Prefectul Vasile Panaite a convocat, luni, 27 noiembrie, Comitetul Judeţean pentru Situații de Urgență (CJSU), având în vedere avertizarea COD GALBEN care vizează județul Neamț.
„Celor de la Secția de Drumuri Naționale și DRUPO le solicit actualizarea stocurilor de material antiderapant, de carburant și a utilajelor funcționale în caz de nevoie. De asemenea, cer conducerii Serviciului Poliției Rutiere Neamț să atenționeze conducătorii auto de obligativitatea dotării autovehiculelor cu anvelope de iarnă. Iar când spun atenționări mă refer nu neapărat la sancțiuni, ci la rolul preventiv al acțiunilor. Vom avea și situații în care anumite sectoare de drum trebuie închise pentru că se vor înzăpezi și mizez pe aceeași fermitate a polițiștilor. O să avem o situație la zi a persoanelor care necesită dializă și a gravidelor. La Inspectoratul pentru Situații de Urgență vor fi centralizate toate datele și mizez pe operativitatea tuturor instituțiilor angrenate astfel încât să avem o imagine rapidă și completă a problemelor din județ”, a declarat Vasile Panaite.
Secţia de Drumuri Naţionale Piatra Neamţ execută lucrările de deszăpezire pe baza unui contract subsecvent pentru iarna 2017-2018, încheiat de DRDP Iaşi cu o asociere de doi operatori economici (SC Florconstruct SRL și SC Rad Trans SRL) care acoperă în totalitate tronsoanele de drum din responsabilitatea administratorului. Secția Drumuri Naționale Neamț dispune de 55 de utilaje în total, din care 10 proprii și 45 închiriate (19 existente în baze la data raportării).
Consiliul Judeţean Neamţ a organizat intervenţia pentru deszăpezirea drumurilor judeţene din administrare printr-un contract încheiat cu o asociere a societăţii DRUPO SA Neamţ (societate a CJ) cu alţi 2 operatori economici (TRUST CCDP SRL, SC AQUA PARC SRL). Administratorul drumurilor județene are la dispoziție 49 de utilaje, la data raportării.
Din cele 83 de unități administrativ teritoriale ale județului Neamț: 25 au contract încheiat de prestări servicii publice de deszăpezire valabil pentru iarna 2017-2018 (6 dintre acestea au optat pentru formulă mixtă, o parte din drumuri să fie deszăpezite și în regie proprie); 6 unităţi administrativ-teritoriale au informat că sunt în curs de perfectare a unui contract de deszăpezire în perioada următoare (contracte în procedură de achiziție); 52 de unităţi teritorial-administrative realizează serviciul de deszăpezire în regie proprie. Administratorii drumurilor locale au la dispoziție 336 de utilaje în total, din care 236 proprii și 100 închiriate.
Situația stocurilor de materiale antiderapante (nisip, sare, soluții speciale) și de carburant, pentru fiecare categorie de drumuri (naționale, județene și comunale) este următoarea: drumuri naționale – sare-4.112 tone, nisip-332 tone, alte materiale-30 tone şi carburant-14 tone; drumuri județene – sare-447 tone, nisip-1.570 tone şi carburant-20,2 tone; drumuri comunale – sare-436 tone, nisip-3.183,4 tone, alte materiale-272 tone şi carburant-63,59 tone. (ZCH NEWS)