Ca în fiecare an, în această perioadă polițiștii din toată țara desfăşoară acțiunea tematică ”Foc de artificii”, cu scopul de a verifica ”legalitatea operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice”. Controalele se fac atât la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau a centrelor comerciale.

”Poliţia Română reaminteşte că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului”, a precizat inspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț. ”Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului. Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii: a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale; b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri; c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze. d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre; f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane; g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri”.

Polițiștii atrag atenția celor care au intenția de a organiza jocuri cu articole pirotehnice din categoriile 3 și 4 că au nevoie de acordul primăriei, acordul ISU și avizul poliției. Orice operaţiune efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Aceeași pedeapsă este prevăzută pentru comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate doar de către pirotehnicieni. (C.M.)

Articolul precedentComitet pentru Situaţii de Urgenţă la Prefectură provocat de codul galben
Articolul următorPoliția Locală Roman la treabă
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.