pietricica turism

dsvsa neamt sediuAmenzi de peste 20.000 de lei au fost aplicate de autorităţile sanitar-veterinare din 4 judeţe ale Regiunii de Nord-Est (Bacău, Neamţ, Suceava şi Vaslui), în timpul controalelor din luna august.

Verificările derulate, de altfel, la nivel naţional, au vizat unități din domenii precum: morărit, panificaţie, patiserie, băuturi răcoritoare și alcoolice, dar și depozite alimentare, de semințe sau de legume şi fructe.

“Controlul a vizat, în principal, aspecte privind calitatea spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate, precum și cele de depozitare a materiilor prime și produselor finite, controlul dăunătorilor, evidența documentelor, condițiile de igienă și de funcționare a unității”, se precizează într-un comunicat de presă al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În Bacău s-au aplicat amenzi de 8.600 de lei, pentru “comercializarea produselor alimentare fără respectarea condițiilor de igienă, depozitarea necorespunzătoare a produselor”.

Şi la Neamț sancţiunea a fost tot de 8.600 lei, pentru “manipularea produselor alimentare fără respectarea condițiilor de igienă, neîntreţinerea spațiilor de comercializare, igienizarea necorespunzătoare a spațiilor de depozitare produse alimentare, neîntreținerea spațiilor de preparare, lipsa operațiunilor dezinsecție, deratizare, nerespectarea cerințelor de compatibilitate produse, spațiile de preparare și servire băuturi neîntreținute”.

O amendă discretă, de 600 de lei, a fost aplicată de DSVSA Suceava, pentru “comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar-veterinar”.

În fine, în judeţul Vaslui, s-au aplicat amenzi de 2.400 lei, pentru “manipulare necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitare necorespunzătoare, nu s-a făcut dovada acțiunilor de dezinsecţie şi deratizare, nu s-a făcut dovada stării de sănătate a angajaților, monitorizări incomplete”.

La nivel naţional, “în unitățile din industria agro-alimentară s-au efectuat 7.784 controale, în urma cărora au fost aplicate 185 de amenzi, în valoare de 466.800 de lei și au fost acordate 138 de avertismente”, mai precizează ANSVSA. (M. CONSTANTINESCU)