0:00

* Ministrul mediului a denunţat un contract de 500.000 €

* Rovana Plumb a mers în control la două depozite de deşeuri periculoase, în Girov (construit de Tehnomedica) şi Săvineşti (firma Ecolis)

* pe cel din Girov l-a închis, iar la Săvineşti a dispus continuarea anchetei

* „Am venit pentru că au fost primite mai multe sesizări, atât la minister, cât și la Garda Națională de mediu”, a declarat ministrul

* reprezentanţii Ecolis afirmă că nu au nici o legătură cu depozitul de la Girov, iar în privinţa celui de la Săvineşti sunt de acord cu orice fel de control

 

Rovana Plumb, ministrul mediului, a venit, ieri, în Neamț pentru a efectua un control tematic, dispus la nivel național și coordonat personal de doamna ministru. Ea a venit să vadă personal un depozit de deșeuri periculoase, construit în comuna Girov de SC Tehnomedica, depozit pentru care s-au cheltuit 500.000 de euro și care nu ar corespunde cu cerințele tehnice. Acesta ar fi trebuit să aibă 6 celule și o suprafață de 25.000 de mp. Conform reprezentanților Gărzii Naționale de Mediu acest depozit nu are decât două celule și 12.000 mp, nu are suficiente geomembrane, iar sub acestea în loc să fie 3 straturi de balast, este argilă. A fost dispusă închiderea depozitului și returnarea fondurilor. Ulterior, ministrul Mediului, în urma controlului realizat la un alt depozit de deșeuri de pe platforma Săvinești, la SC Ecolis, firmă specializată în depozitarea de deșeuri reziduale toxice, a declanșat o anchetă pentru a descoperi de ce la firma în cauză deșeurile depozitate nu corespund cu ceea ce scrie în fișele de depozitare, în special din punct de vedere cantitativ.

 

Motivaţia ministrului

 

”La Ecolis Săvinești, membru al grupului Apisorelia, comisarii Gărzii de Mediu au depistat faptul că respectivele cantități de deșeuri depozitate nu corespundeau cu cantitatea scriptică. Am sesizat Poliția Economică pentru a dispune un control și măsuri pe cale de consecință. Controlul a demarat în urmă cu peste două săptămâni și se efectuează la nivel național, ca urmare a accidentelor produse în ultima perioadă. În județul Neamț am venit pentru că au fost primite mai multe sesizări, atât la minister cât și la Garda Națională de mediu. La Tehnomedica contractul a fost semnat în 2008 cu o valoare totală de 5 milioane de lei din care, valoarea de finanțare în 2011 și 2012 a fost de 2,4 milioane de lei. Acolo constructorul este din județul Ialomița, iar în momentul semnării contractului exista și firma nemţeană. Nu au fost respectate calitatea materialelor folosite, numărul de celule, mărimea celulelor și nu s-a respectat proiectul tehnic în ceea ce privește impermeabilizarea, existând riscul infiltrării reziduurilor toxice în pânza freatică, deci exista un risc maxim de afectare a populației din zonă”, a spus ministrul Mediului, Rovana Plumb.

 

Ce spun reprezentanţii Ecolis

 

„Există un contract de administrare între Ecolis, care a avut toate autorizaţiile de mediu şi de construcţie obţinute şi Tehnomedica, care avea deja aprobate fonduri de mediu pentru construirea unui depozit. Prin contractul 1841 din septembrie 2011 s-au cedat posesia, folosinţa şi administrarea amplasamentului în vederea realizării investiţiei constând în înfiinţarea şi operarea de către Tehnomedica a unui depozit definitiv de deşeuri industriale periculoase şi nepericuloase cu respectarea prevederilor contractului pentru finanţare nerambursabilă nr. 311/N/05.12.2008 și a actelor adiționale la acestea încheiate între Administrația Fondului de Mediu și Tehnomedica”, a declarat Dan Luca, unul dintre administratorii de la Ecolis, în legătură cu depozitul de la Girov.

Altfel spus, Ecolis nu mai are nicio legătură cu depozitul după spusele administratorului. În realitate, Ecolis este acţionară cu 90% din Tehnomedica, firmă iniţial cu activitate în Suceava, în acest moment înregistrată în Slobozia (Ialomiţa). Nota bene, administratorul firmei este fostul primar de Slobozia, Gabi Ionaşcu, dat afară din PSD în 2012.

Ecolis are un depozit de deşeuri la Săvineşti, pe platformă. Şi despre acesta s-a afirmat în conferinţa de presă că ar fi cu probleme, dna. ministru Plumb sugerând că este vorba despre probleme care ar interesa poliţia economică, existând o neconcordanţă între ce s-a găsit în depozit şi ce era înregistrat în acte. Dl. Dan Luca ne-a declarat că nu se opune nici unui fel de control şi că este dispus să ofere orice explicaţii. Ar trebui totuşi să menţionăm că firma Ecolis are ca acţionari trei persoane fizice (pe dl. Dan Luca, cunoscut de foarte multă lume de pe timpul când era şeful de cabinet al primului secretar Maria Gheorghe, Şerban Ionel şi Cristina Elena Vicol) şi două persoane juridice (Vivani Salubritate SA, tot din Slobozia şi Chinox AG, din Elveţia). Să remarcăm încrengăturile dintre firme şi faptul că, în ciuda declaraţiilor lui Dan Luca, toate controalele de ieri ale Rovanei Plumb se învârt în jurul aceloraşi acţionari, chiar dacă fiecare are personalitate juridică proprie.

 

Valentin BĂLĂNESCU

Irina CĂLIN

Articolul precedentModernizări la Spitalul Județean: Liniștea bolnavilor este asigurată
Articolul următor358 de nereguli la 338 de angajatori