0:00

Comandamentul de la groapa de gunoi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* săptămâna a III-a

Întâlnirea de sâmbăta dimineața de la Cordun, cu firmele care se ocupă de construirea gropii intermediare de preluare a deșeurilor, a avut loc în containerul de-acum cunoscut de opinia publică. Culiţă Tărâță, președintele Consiliului Județean, reprezentanții firmelor Moldocor, TLSIT, AG SAN Invest, Strong Montaj, responsabilii din proiect au făcut analiza activităților din săptămâna trecută. Potrivit graficelor, la Cordun s-au făcut progrese semnificative și, dacă nu sunt probleme cu o iarnă timpurie și foarte dură, există toate șansele să fie recuperate întârzierile. Probleme au fost ridicate mai ales de cei care lucrează la Târgu Neamț și Tașca. Reprezentantul firmei AG SAN Invest a reclamat cu o săptămână în urmă că are lucrări neplătite. Liderul de lucrare, Moldocor, prin reprezentantul său cel mai autorizat, Mihai Bătrânu, a demonstrat că s-au plătit lucrări chiar în avans și că cei din Târgu Neamț, dacă vor bani, trebuie să facă și devize pe lucrări încheiate.

Episodul cel mai penibil l-a avut protagonist pe omul de la Strong Montaj – directorul societății, dl. Olaru, fiind absent motivat din pricină de botez al celui de-al doilea nepot. Strong Montaj a fost totuși atenționată de coordonatorul proiectului că ar putea rămâne fără bani, fiindcă nu numai că este în întârziere cu lucrările, dar nu a întocmit nici documente justificative pentru ce a lucrat deja. Reacția, aproape viscerală – că hârtii se pot face oricând, fără referire la stadiul real al lucrărilor -, a generat intervenții ale diriginților de șantier. Momentul neplăcut a fost amortizat de intervenția președintelui Tărâță, care a spus în fața presei că ”înțelege problemele de la Strong Montaj, că va face tot ce este legal să-i ajute, dacă și ei vor lucra și vor respecta termenele”. Ca o concluzie, recunoscută de reprezentantul Strong Montaj, la Tașca se înregistrează minimum două săptămâni întârziere.

Depozitul de la Girov – în grafic și chiar deasupra lui

Lucrarea principală din proiect, celula 1 de depozitare a gunoiului din județ, executată de Victor Construct în principal și Asiri Internațional în subsidiar, este, spun cei implicați în supravegherea și verificarea șantierului, un model. Se lucrează curat, actele sunt făcute impecabil, așa că și plățile sunt corespunzătoare. S-au facturat peste 16 milioane și tot atâta s-a plătit. Aici ședința de analiză a durat doar câteva minute și, practic, a fost o simplă bifare de lucrări. În paralel cu niște utilaje care trebuie să sosească, s-a trecut la lucrări speciale – amenajarea unor porțiuni de gazon, sădirea unor platani prevăzuți în proiect și se pregătește asfaltarea drumului de acces, asta după ce gospodarii din vecinătate vor strâge recolta.

Problema celor de la CJ pare, aici, mai mult una de viitor, deoarece, odată cu terminarea lucrărilor, va trebui predat amplasamentul unui operator, ce va trebui selectat prin licitație. Bătălia va fi mare și se preconizează mari presiuni politice în zonă. Miza este imensă, deoarece operatorul va trebui să mai construiască încă două celule de depozitare. Cele 3 celule ar trebui să asigure depozitarea gunoiului din județ măcar pe 10 ani.

Umbra lui Arsene la Cordun

În timpul discuțiilor, în ciuda tuturor strădaniilor președintelui Tărâță de a se abține de la comentarii politice, la un moment dat a amintit despre eforturile de a aduce bani în județ pe vremea când era deputat, eforturi făcute la comun cu Ioan Munteanu. De aici până la actuali politicieni, care nu fac demersuri decât pentru propriul interes sau al apropiaților de casă, n-a fost decât un pas. Așa s-a amintit despre o tentativă de împărțire a unor bani, veniți via București, pe baza unui tabel venit de la organizația județeană PSD, unde s-ar fi încercat favorizarea unor apropiați ai deputatului Arsene. Tărâță ne-a asigurat că împărțeala banilor – aproximativ un milion de euro – s-a făcut ”după necesități, nu după indicațiile scrise ale lui Arsene”. Nu a fost uitat episodul drumului recent asfaltat de Asiri Internațional, de la Piatra Neamț la Girov, revendicat de Arsene, dar unde finanțarea a fost obținută prin demersurile CJ la ministerul condus de Dan Șova. Ca o completare la subiect, ar fi interesant de știut unde au fost pregătite declarațiile șefului de la Drumuri Naționale din Iași, declarații în care spunea că a fost sprijinit de Ionel Arsene. Surse demne de încredre vorbesc despre un restaurant din Târgu Neamț, unde s-a negociat inclusiv încălcarea flagrantă a legii de Primăria Târgu Neamț, care a masacrat un drum județean fără a avea vreo autorizație. După respectiva negociere, relațiile Iași – Târgu Neamț au devenit foarte apropiate și reciproc avantajoase.

Control la Apa Serv

Întâlnirea constructori – presă – conducerea CJ, de la Cordun, nu putea să nu ajungă la subiectul Apa Serv, atât de drag lui Culiță Tărâță. El a anunțat că săptămâna viitoare va veni un control de la Curtea de Conturi, axat pe proiectul european derulat de compania în care CJ Neamț este acționar majoritar.

Reamintim că aceeași instituție, Curtea de Conturi, a constatat că există o problemă cu Neculai Ivanov, care a fost director la societate, apoi angajat la acționarul majoritar și apoi team leader la firma care a prins consultanța pe proiectul Apa Serv.

Am fost asigurați că subiectul va fi reluat ca temă de control și că există indicii potrivit cărora se vor face controale amănunțite în privința lucrărilor suplimentare la proiect. Care ar fi ajuns deja la o sumă foarte mare: 3,9 milioane lei. S-a vorbit chiar și despre posibile recuperări de bani de la cei vinovați, fie ei proiectanți, consultanți, coordonatori de proiect, team leaderi sau directori.

Valentin BĂLĂNESCU

Articolul precedentEducația sanitară, disciplină obligatorie în școli
Articolul următorPensionarii datornici, executați silit de CAR