0:00

Proiecte naţionale şi internaţionale

Înfiinţat cu mai bine de patru decenii în urmă, Colegiul Naţional de Informatică din Piatra-Neamţ este singura unitate din judeţul Neamţ având toate clasele de profil real, specializarea matematică-informatică, intensiv informatică, iar elevii provin de pe raza întregului judeţ, ponderea cea mai mare având-o absolvenţii şcolilor generale de prestigiu din Piatra-Neamţ. Mai mult decât atât, Colegiul Naţional de Informatică este o instituţie care favorizează dezvoltarea personalităţii fiecărui elev, în evident acord cu abilităţile, aptitudinile şi dorinţele acestuia, dar şi cu nevoile societăţii.

Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ / Atuul pentru viitorul tău, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În acest context, organizarea Concursului Național Pluridisciplinar Prosoft@NT, cu participare internațională, reprezintă un adevărat reper în peisajul competiţiilor de acest gen din ţara noastră. Evenimentul urmăreşte cultivarea excelenţei în studiul informaticii, al matematicii şi al fizicii la nivel preuniversitar, calitatea participanţilor şi gradul de dificultate a subiectelor crescând de la un an la altul. În cadrul acestui concurs este integrată Sesiunea de comunicări metodico-ştiinţifice „Memorial Vasile Ţifui” care facilitează transferul de inovație pe verticală, din medii non-formale în medii formale, utilizând tehnologiile IT.

Strategia şcolii urmăreşte responsabilizarea elevilor faţă de propriul traseu profesional, dar şi implicarea acestora în rezolvarea problemelor comunităţii, avându-se în vedere crearea unei societăţi sănătoase. Toate aceste deziderate sunt vizate şi de proiectul „Teme monetare” al Fundaţiei INFOMAT, care beneficiază de finanţare de la Consiliului Judeţean Neamţ şi are loc cu sprijinul unor parteneri fideli – BRD Neamţ şi Universitatea „Titu Maiorescu” Bucureşti.

Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ / Atuul pentru viitorul tău, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În ceea ce priveşte componenta inovatoare a activităţii educative, Colegiul Naţional de Informatică reuşeşte să dezvolte proiecte naţionale şi internaţionale, abordând o viziune transdisciplinară prin implementarea de cursuri opţionale transcurriculare, ce vizează domenii de activitate cerute de piaţa muncii din ţară şi din străinătate. Ideea poate fi argumentată prin proiectele Comenius şi Leonardo da Vinci care s-au derulat în ultimii doi ani la C.N.I.: Comenius bilateral „Tineri jurnalişti, mesageri ai tradiţiilor”, în parteneriat cu o şcoală din Italia (2011 – 2013), Comenius multilateral „SOS Water”, în parteneriat cu şcoli din Turcia, Grecia, Germania şi Bulgaria(2011 – 2013), LDV – „Dezvoltarea competenţelor profesionale în domeniul reţelelor de calculatoare”, Germania(2013) etc.

La începutul acestui an şcolar, 2013-2014, la Colegiul Naţional de Informatică a debutat un nou proiect bilateral Comenius (România-Turcia) care se va desfăşura în următorii doi ani. Parteneriatul are ca slogan „Building a better world for us to live in” şi cuprinde două dimensiuni: una lingvistică ce urmăreşte dezvoltarea abilităţilor de comunicare interpersonală şi într-o limbă de circulaţie internaţională, precum şi una socială care promovează diversitatea şi interculturalitatea, egalitatea de şanse. Dimensiunea socială a acestui parteneriat vizează limitarea discriminării sub toate formele ei şi promovarea toleranţei. Trei sute de elevi implicaţi în acest proiect vor promova interculturalitatea, egalitatea de șanse și coeziunea socială în comunitate. În perioada 2-13 aprilie 2014, o delegaţie a partenerului turc, de la Selçuk Anadolu Teknik Lisesi Ve Mesleki Ve Teknik Egitim Merkezi, Selçuk, formată din patru profesori ºi patru elevi, a poposit pe meleaguri nemþene pentru a cunoaºte câteva elemente de culturã ºi tradiþie româneºti ºi pentru a se bucura de spiritul ospitalier al românilor.

Având ca finalitate conturarea în cadrul comunității educaționale locale a unui concept educațional bazat pe obiectivele strategice europene, proiectul intitulat „Exploratori ai lumii de mâine” are ca beneficiari direcţi 7 elevi ai Colegiului Național de Informatică din Piatra-Neamț din clasele a X-a și a XI-a și un profesor coordonator, selectați pentru a face parte din echipa RO-SAT-ONE a colegiului, participantă la Competiția Europeană CanSat 2014 care va avea loc în Norvegia, în perioada 1 – 5 iunie 2014. Principala activitate din cadrul proiectului o reprezintă  construirea unui minisatelit cu toate caracteristicile unui satelit adevărat, care va fi lansat dintr-o rachetă de la o altitudine de aproximativ 1000 m și va realiza misiuni de achiziție și transmitere de date în timpul coborârii.

Dezvoltarea competenţelor profesionale în domeniul IT

Reconfirmat în postura de „Şcoală Europeană” în 2010 şi 2013, dar şi câştigător, în 2010, al locului întâi la secţiunea „Şcoala Anului”, în cadrul celei de-a doua ediţii a „Galei Premiilor în Educaţie”, Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ a obținut, în 2013, Premiul de Excelență pentru implementarea de proiecte educaţionale inovative, la prima ediţie a Galei Premiilor EduManager.ro, un eveniment care și-a propus să evidenţieze eforturile şi profesionalismul celor care lucrează cu rezultate vizibile în domeniul educaţiei.

Recent, în programul de învăţare au fost introduse tabletele care sunt folosite de elevi de la clasa a V-a la clasa a XII-a. Elevii CNI au la dispoziţie laboratoare de informatică, un laborator multimedia dotat cu laptopuri şi mobilier modular inspirat de o şcoală din Londra, o consolă Xbox, un dispozitiv Kinect şi 25 de tablete, toate acestea schimbând radical modul în care profesorii interacţionează cu elevii. Ajutaţi de tehnologie, încercăm să dezvoltăm un tip de educaţie în care elevul să nu fie doar obiectul procesului educaţional,  ci, mai ales, să fie subiectul acestuia.

Parteneriatul cu Microsoft oferă CNI, prin selectarea acestei instituţii  în programul World Tour School, posibilitatea de a-şi demonstra competitivitatea pe piaţa educaţională naţională şi internaţională, după ce, în urmă cu patru ani, a fost admis în rândul şcolilor Pathfinder, în programul Microsoft, Parteneri în învăţare, iar, din 2011, a devenit şcoală-mentor în cadrul aceluiaşi program.

Academia Microsoft care funcţionează în cadrul CNI şi Centrul de testare Certiport, prin intermediul cărora elevii şi profesorii au posibilitatea de a se perfecţiona în domeniul IT, sunt alte două importante realizări care au contribuit la selectarea CNI pentru a face parte din World Tour School. Anul acesta, în perioada 10-15 martie, la Barcelona a avut loc cea de-a zecea ediţie a Forumului Global al Educaţiei Microsoft, iar la  acest eveniment care a reunit peste 1000 de profesori, lideri de şcoli, lideri din ONG-uri şi corporaţii precum şi oficiali guvernamentali din aproape 100 de ţări, Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ  a fost  reprezentat de doamnele profesoare Gabriela Blaga şi Alina Sauciuc.

În perioada 16 – 21 aprilie 2014, o delegație a Colegiului Național de Informatică va participa la Conferința Internațională „Scientia Unescamus”, care se va desfășura la Moscova. Participarea se datorează faptului că unitatea de învățământ pietreană a fost acceptată încă din 2010 în programul „Microsoft Partners in Learning”, o inițiativă a companiei americane care își propune crearea unei relaţii de parteneriat cu profesori şi instituţii educaţionale din diferite țări, pentru a contribui la succesul elevilor, prin incluziune digitală şi practici de predare inovatoare.

„Scientia Unescamus”, eveniment educațional de anvergură internațională, aflat la a treia ediție, este găzduit de Liceul 1517 din capitala Federației Ruse, unitate de învățământ pentru care Colegiul Național de Informatică este școală-mentor în cadrul parteneriatului cu Microsoft. Elevii CNI vor participa la ambele secțiuni ale manifestării: The Contest of ScientificResearchand Project Works şi Cinema Festival of Children’sShort- Film GymCinFes-1517.

Performanţe recente

Calitatea deosebită a muncii pe care o desfăşoară profesorii şi elevii Colegiului Naţional de Informatică din Piatra-Neamţ a fost confirmată nu numai de alegerea acestei instituţii între şcolile organizatoare ale ediţiei din 2011 a Olimpiadei Naţionale de Informatică, ci şi de rezultatele deosebite, obţinute la faza naţională a acestui concurs. Aşa s-a întâmplat şi în acest an, elevul Adrian Petru Crăciun (prof. coord. Gheorghe Manolache) obţinând premiul al doilea şi medalia de aur la clasa a XI-a, în timp ce Cristian Stamatin (prof. coord. Dumitru Ene) a obţinut medalia de bronz la clasa a IX-a.

În finala competiţiei Zero Robotics, desfăşurată la Noordwijk (Olanda), la sediul Agenţiei Spaţiale Europene ( ESTEC), şi organizată de NASA, în parteneriat cu MIT, DARPA, şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), cei cinci elevi de la Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ au fost pe locul al doilea în finala elitelor din domeniul cercetării spaţiale.

Activităţi extraşcolare

O componentă importantă în desfăşurarea activităţii Colegiului Naţional de Informatică o reprezintă activităţile extracurriculare, derulate în cadrul numeroaselor cluburi ale elevilor, prin care se urmărește dezvoltarea abilităților și a deprinderilor acestora, concepute în conformitate cu pasiunile lor: Clubul de jurnalism InfoPress, Clubul de artă fotografică Infocus, Clubul de astronomie, Clubul de limbi moderne Peter Pan, Clubul de artă vizuală, Clubul de dezbateri Infodebate, Clubul de istorie Infodacii, Clubul de ecologie FLORA, Clubul de dans Mugurelul, cenaclul Întrezăriri, cărora li se adaugă trupa de teatru Chouette, formaţia de muzică pop-rock şi trupa de majorete. Din 2002, anul înființării, trupa de teatru Chouette a participat la numeroase competiții naționale și internaționale, performanţele recente fiind premiul I la secţiunea în limba franceză şi Premiul Special pentru Elocinţă, obţinute la Festivalul  Naţional de teatru bilingv Eugen Ionescu – Buzău, 2013. Ca o confirmare a valorii sale, trupa de teatru a CNI participă la Festivalul de Teatru Liceal Francofon, care are loc la Florenţa, în perioada 7 – 12 aprilie 2014.

Toate aceste activităţi, cărora li se adaugă numeroase alte preocupări cel puţin la fel de interesante, fac din Colegiul Naţional de Informatică nu doar o prestigioasă instituţie de învăţământ, ci şi un veritabil atu pentru viitorul oricărui tânăr dornic să studieze.

Director,
Prof. Dr. Daniela NEAMȚU

Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ / Atuul pentru viitorul tău, ZCH NEWS - sursa ta de informații

 

COLEGIUL NAŢIONAL DE INFORMATICĂ PIATRA-NEAMT ORGANIZEAZĂ ÎNSCRIERI LA CLASA  a V-a PENTRU ANUL ŞCOLAR  2014 – 2015

ÎNSCRIERILE SE FAC LA SECRETARIATUL UNITĂŢII ŞCOLARE

PERIOADA DE ÎNSCRIERE ESTE 23. 04. 2014  – 15. 05. 2014 

CLASA a V-a ARE ÎN  PLANUL  DE ŞCOLARIZARE ORE DE INFORMATICĂ ( OPŢIONAL). VOR STUDIA CA LIMBĂ STRĂINĂ LIMBA GERMANĂ – începători şi LIMBA ENGLEZĂ

Informaţii  suplimentare  la  Secretariatul COLEGIULUI NAŢIONAL DE INFORMATICĂ Piatra Neamţ, Str. Mihai Viteazu Nr. 12, tel. 0233/227510

Articolul precedentDacă Guvernul nu aplică măsuri pentru redresarea economiei PNL pregăteşte moțiunea de cenzură
Articolul următorJudeţul Neamț, fruntaș în absorbția de fonduri europene