0:00

Judeţul Neamț, fruntaș în absorbția de fonduri europene, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Județul Neamț se poate lăuda cu faptul că ocupă un loc fruntaș în privința gradului de absorbție a finanțărilor oferite de Uniunea Europeană, destinate dezvoltării zonei rurale.

Afirmația îi aparține lui Viorel Ilisei, directorul Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Neamț, organism care se ocupă direct cu „direcționarea” către beneficiari a banilor veniți de la UE, prin programul național de dezvoltare rurală (PNDR) 2007-2013. Dacă în 2013 valoarea plăților efective a fost de doar 17 milioane de euro, anul acesta ele vor fi de peste patru ori mai mari.

„În cadrul OJPDRP Neamț, până la finele acestui an s-au programat plăți în valoare de aproape 86 de milioane de euro, ceea ce înseamnă un indice de absorbție de aproape 71 la sută din valoarea contractată. În anul 2013, am avut plăți efective de 17 milioane de euro, ceea ce înseamnă că lucrurile au început să meargă foarte bine. Consider că județul Neamț este vârful de lance în ceea ce privește absorbția fondurilor europene, ținând cont de faptul că procentajul de absorbție înregistrat la noi în județ este exact același cu procentajul la nivelul întregii țări”.

Pentru instalarea tinerilor fermieri, au fost acceptate la finanțare 23 de proiecte, în valoare totală de 297 de mii de euro, din care s-au decontat deja 215 mii de euro. Dintre aceste proiecte,16 sunt deja finalizate, restul urmând să fie terminate până la finele anului viitor. Pentru fermele de semisubzistență, au fost 731 de proiecte, pentru care au fost aprobate fonduri de 5,5 milioane de euro, din care s-au decontat 2,8 milioane de euro. Deocamdată au fost finalizate doar 65 dintre aceste proiecte. În ceea ce privește componenta de finanțare pentru înființarea exploatațiilor agricole, au fost aprobate 37 de proiecte, cu fonduri totale de 11,5 milioane de euro, din care au fost decontate 9,8 milioane de lei.

Directorul OJPDRP Neamț spune că este foarte important ca toate proiectele să fie finalizate până în luna septembrie a acestui an, din cauza faptului că după aceea pot apărea probleme.

„Dacă până acum se puteau acorda prelungiri pentru beneficiarii de finanțări care care nu se încadrau în termenele stabilite, de-acum înainte acest lucru nu mai este posibil. Tot ceea ce înseamnă proiect pentru perioada 2007-2013 se încheie la data de 31 decembrie 2015. Ce nu s-a făcut, se pierde. Țelul nostru este să ajungem la un grad de absorbție de 90-91 la sută pentru fondurile derulate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală”, a mai precizat Viorel Ilisei. (A. SÎRBU)

Articolul precedentColegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ / Atuul pentru viitorul tău
Articolul următorMarmura buclucașă din Pietonalul Roman