* încetarea de drept a mandatului lui Vasile Pruteanu a fost amânată pentru o discuție viitoare
* ”S-ar putea ca, la un moment dat, fiecare din noi să se afle în această situație”, a fost unul din argumentele lui Pruteanu
Vasile Pruteanu rămâne în continuare consilier județean, deși ieri, în plen, a scăpat la mustață de a se alege cu o mândrețe de mandat încetat de drept. A reușit totuși să-și convingă colegii să amâne discuția, până se mai lămuresc niște aspecte din meciul pe care îl are cu Agenția Națională de Integritate. Vasile Pruteanu și-a pledat destul de convingător și succint cauza în fața colegilor. A vorbit despre raportul ANI în care s-au consemnat în dreptul lui niște contracte încheiate de farmacia fiicei sale și unități din subordinea CJ-ului pe care îl prezida la vremea aceea. Agenția de Integritate a constatat că sunt indicii despre un conflict de interese, Pruteanu a fost suspendat din funcție de prefectul de atunci, Mihai Archip, iar meciul s-a mutat în instanță, unde s-a rezolvat definitiv și irevocabil abia prin decembrie 2013, la aproape doi ani de la momentul zero. Între timp, alt prefect, alt președinte la județ, alt mandat pentru Vasile Pruteanu, de consilier județean, distincție care nu cadrează cu sancțiunea ANI de a nu mai ocupa o funcție publică timp de trei ani. Ceea ce Agenția a pus în vedere CJ Neamț, printr-o adresă emisă la începutul acestei luni, când solicita promovarea în plen a proiectului prin care Vasile Pruteanu să fie eliberat din funcție. Sub amenințarea unor plângeri penale și/sau amenzi pentru nerespectarea legii, cei de la CJ au făcut proiectul și l-au pus în fața consilierilor județeni. Care au hotărât să… nu ia nicio o hotărâre, să mai amâne un pic.
Argumentele lui Pruteanu au plecat de la Curtea de Apel Bacău, care ”nu a putut anula raportul ANI, pentru că singurul competent să se pronunțe în această privință este Parchetul”, care Parchet a dispus neînceperea urmăririi penale în privința conflictului de interese. Cât despre incompatibilitate, Pruteanu afirmă că ANI însăși spune, în același raport, că nu s-au găsit ”elemente” care să demonstreze că a intrat în regimul incompatibilităților și că tot ANI a dispus casarea ”cazului Pruteanu”. ”Eu înțeleg demersul doamnei secretar, că trebuie să inițieze proiect de hotărâre, că ANI a amenințat cu amenzi și plângere penală, nu contest ce zice doamna secretar aici, dar raportul ANI nu are putere judecătorească. Eu zic să analizăm bine, că s-ar putea ca la un moment dat fiecare din noi să ne aflăm într-o situație ca asta”, a spus Vasile Pruteanu.
Culiță Tărâță, președintele CJ, a subliniat cam același lucru, că trebuie ascultată și Agenția de Integritate, dar, în același timp, nu se poate face abstracție de poziția Parchetului și a Curții de Apel Bacău. Adrian Bourceanu, de la PSD, avocat și lider al comisiei juridice a CJ, la fel, i-a luat apărarea colegului ”domn profesor Vasile Pruteanu”, subliniind că avizul comisiei juridice este ”unanim nefavorabil” eliberării din funcție a acestuia și că, potrivit legii, sancțiunea aceasta nu poate fi aplicată mai târziu de 6 luni de la definitivarea raportului ANI. Lucru care, în acest caz, s-a petrecut pe 4 decembrie 2013. Fiind deja 28 august 2014, lăsarea lui Pruteanu fără mandat este tardivă și, după cum se pare, inoportună.
Problema a rămas în discuție pentru data viitoare, că poate nu mai este nevoie. (D. OSTAHIE)
ce tare e scaunul dl pruteanu e timpul sa il cedezi caci ai facut prea multe strazi asfaltate si ca presedinte cj ai fost o capra politica fara simt si ai sarit in barca psd cu totii interloppi rusinne ca sa scapi de bacau oricum o sa ai un then end frumos.